Składniki dla 6 osób: 250 g miodu, 250 g brązowego cukru, 600g mąki, 100 g masła, opakowanie przyprawy do pierników, 1/2 łyżeczki nasion kardamonu roztartych w możdzierzu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko,
kilka kolorowych landrynek
Miód, masło oraz cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Nastepnie dodajemy kardamon oraz przyprawę piernikową. Gdy zaprawa piernikowa bedzie za gęsta i cukier nie będzie chciał się rozpuścic dodajemy około 100 ml zimnej wody. W misce mieszamy mąkę z sodą, dodajemy ostudzoną masę i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ½ cm. Za pomocą foremek z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki. W każdym z nich wycinamy otwór. Rozkładamy na papierze do pieczenia a w puste miejsce wsypujemy po łyżeczce pokruszonych landrynek, które po upieczeniu stworzą piękne kolorowe świetliki. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 10 min.