1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa grzybowa ze świeżym tymiankiem

123rf.com
123rf.com
Składniki dla 6 osób: 1,5 litra bulionu wołowego; 50 g suszonych grzybów; 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki; ziele angielskie; liść laurowy; 1 łyżeczka świeżego tymianku, śmietana 18%, łyżka masła

Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 min. Gdy grzyby się namoczą i ostygną, wyjmujemy je i kroimy w cienkie paski (wodę pozostawiamy w misce).

W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek z grzybami. Dodajemy tymianek, pieprz i sól do smaku. Gdy składniki się podsmażą, wlewamy ciepły bulion. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar gotujemy minimum 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku i zabielamy 2 łyżkami śmietany.

Zupę najlepiej podawać z pierożkami, pasztecikami lub domowym makaronem i posiekaną pietruszką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze