Zanim urodziła dziecko jadła mięso na śniadanie obiad i kolację. Do przejścia na kuchnię wegańską, namówiła ją córka. Właśnie ukazała się ich drugą książka "Roślinna kuchnia rodzinna" , w ramach wegańskiej i bezglutenowej serii Smile Food.
Olga: Moi czytelnicy dobrze wiedzą, że na początku na moim blogu było bardzo dużo dań mięsnych. (…) Przestawienie się wyłącznie na produkty roślinne było u nas szybkie, dynamiczne i jednomyślne. Skoro dziecko mięsa jeść nie będzie, to my też nie. Lubię wyzwania, a zmiana diety stała się dla mnie olbrzymim przedsięwzięciem. (…) Roślinna kuchnia jest kreatywna, ciekawa. Jest zabawa składnikami, kolorami i możliwościami. Powiedziałabym, że otwiera nowe horyzonty, zmusza do myślenia, do zamieniania, do ciągłego tworzenia. (…)
Dla najbliższych gotuję wegańsko i bezglutenowo, dla gości, przyjaciół i znajomych często przygotowuję to, co oni lubią najbardziej. Odżywianie się jest indywidualną sprawą każdego człowieka. I tego się trzymamy!
Weronika: Większość moich znajomych nie jest na diecie roślinnej. Kiedy przychodzą do mnie, słyszą o różnych nowych smakach, potrawach i produktach. Bardzo często coś razem pichcimy. Najczęściej namawiam ich do przygotowywania humusu na śniadanie, picia kawy zbożowej bezglutenowej z waniliowym mlekiem sojowym, spróbowania tofu i oczywiście jakiegoś sosu z curry na obiad. Na kolację robimy zapiekanki, smażymy naleśniki, placki lub makaron z jakimś fajnym sosem. A do przegryzania mamy popcorn, warzywa w słupkach i owoce. Koleżanki i koledzy zawsze są zdziwieni, że roślinna kuchnia jest tak smaczna, kolorowa i różnorodna. Dwójka moich znajomych dzięki mnie przeszła na weganizm, z czego się bardzo cieszę, ponieważ to zdrowe i dobre rozwiązanie dla organizmu i planety.
Owsianka z truskawkami
(Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)
Składniki:
- 1 puszka tłustego mleka kokosowego
- 1 puszka wody
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- truskawki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Do garnka wlewam mleko kokosowe, puszką odmierzam wodę, dodaję cukier i zagotowuję. Płatki owsiane błyskawiczne wsypuję do wrzątku. Mieszam i wyłączam gaz. Zostawiam pod przykrywką na 10 minut. W tym czasie obieram truskawki i przekrawam na pół. 4. Owsiankę przekładam do miski i dekoruję owocami. Podaję, bo owsianka z truskawkami czekać nie może!
Omlet wegański z pieczarkami
(Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)
Składniki:
- 100 ml mąki z ciecierzycy (miałam jasną)
- 100 ml mąki ryżowej
- 250 g białego tofu lub kostka wędzonego
- 375 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale możecie użyć każdego innego, które lubicie)
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki drożdży dezaktywowanych (lubię ich smak i aromat)
- 2 łyżeczki soli kala namak
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub mielonego kolorowego
- 2–3 łyżki oleju do smażenia
- natka pietruszki, szpinak lub rukola
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wkładam tofu, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, sól kala namak, drożdże dezaktywowane, obrany ząbek czosnku, pieprz, proszek do pieczenia i dolewam mleko roślinne. Rozdrabniam na zupełny krem. Odstawiam na czas pozostałego przygotowywania składników. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju na złoto. Kroję w plasterki pieczarki i przesmażam na patelni. Wegański omlet przygotowałam na 3 patelniach, tak akurat dla 3 osób. Patelnię ustawiam na gazie, cebulę rozkładam równomiernie, następnie pieczarki. Wylewam masę z blendera, patyczkiem mieszam, aby masa wpłynęła we wszystkie szczeliny. Posypuję natką pietruszki. Smażę bez przykrycia, gdy zacznie odchodzić od boków, przykrywam i smażę kolejne kilka minut. Masa musi być ścięta.
Kalafiornica ze szpinakiem
(Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)
Składniki:
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- około 80 g listków szpinaku baby
- 4 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub masła roślinnego
- 1 czubata łyżka przyprawy do kalafiornicy
- 80–100 ml mleka roślinnego lub wody (zależnie od potrzeby uzyskania właściwej konsystencji)
Przygotowanie:
Gotuję na parze kalafiora. Cebulkę obieram, białe części kroję w kostkę i podsmażam delikatnie na oleju. Wrzucam szpinak i 2 przepuszczone przez praskę obrane ząbki czosnku. Kalafiora rozdrabniam na talerzu widelcem. Dodaję kalafiora na patelnię oraz około 100 ml mleka roślinnego wymieszanego z przyprawą do kalafiornicy. Energicznie mieszam. Razem podgrzewam. Na koniec dosypuję posiekane zielone części dymki!
Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i desery w książce. Znajdziesz tam również mnóstwo informacji o składnikach wegańskich i roślinnych zamiennikach mięsa.