1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wegańskie śniadanie u Olgi i Weroniki Smile. 3 niezwykłe przepisy

Wegańskie śniadanie u Olgi i Weroniki Smile. 3 niezwykłe przepisy

Olga Smile z córką  Weroniką. (Fot. archiwum domowe autorek)
Olga Smile z córką Weroniką. (Fot. archiwum domowe autorek)
Zobacz galerię 7 zdjęć
Zanim urodziła dziecko jadła mięso na śniadanie obiad i kolację. Do przejścia na kuchnię wegańską, namówiła ją córka. Właśnie ukazała się ich drugą książka "Roślinna kuchnia rodzinna" , w ramach wegańskiej i bezglutenowej serii Smile Food. 
Olga: Moi czytelnicy dobrze wiedzą, że na początku na moim blogu było bardzo dużo dań mięsnych. (…) Przestawienie się wyłącznie na produkty roślinne było u nas szybkie, dynamiczne i jednomyślne. Skoro dziecko mięsa jeść nie będzie, to my też nie. Lubię wyzwania, a zmiana diety stała się dla mnie olbrzymim przedsięwzięciem. (…) Roślinna kuchnia jest kreatywna, ciekawa. Jest zabawa składnikami, kolorami i możliwościami. Powiedziałabym, że otwiera nowe horyzonty, zmusza do myślenia, do zamieniania, do ciągłego tworzenia. (…) Dla najbliższych gotuję wegańsko i bezglutenowo, dla gości, przyjaciół i znajomych często przygotowuję to, co oni lubią najbardziej. Odżywianie się jest indywidualną sprawą każdego człowieka. I tego się trzymamy!

Weronika: Większość moich znajomych nie jest na diecie roślinnej. Kiedy przychodzą do mnie, słyszą o różnych nowych smakach, potrawach i produktach. Bardzo często coś razem pichcimy. Najczęściej namawiam ich do przygotowywania humusu na śniadanie, picia kawy zbożowej bezglutenowej z waniliowym mlekiem sojowym, spróbowania tofu i oczywiście jakiegoś sosu z curry na obiad. Na kolację robimy zapiekanki, smażymy naleśniki, placki lub makaron z jakimś fajnym sosem. A do przegryzania mamy popcorn, warzywa w słupkach i owoce. Koleżanki i koledzy zawsze są zdziwieni, że roślinna kuchnia jest tak smaczna, kolorowa i różnorodna. Dwójka moich znajomych dzięki mnie przeszła na weganizm, z czego się bardzo cieszę, ponieważ to zdrowe i dobre rozwiązanie dla organizmu i planety.

Owsianka z truskawkami

 (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile) (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)

Składniki:

  •  1 puszka tłustego mleka kokosowego
  •  1 puszka wody
  •  1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  •  1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  •  truskawki pokrojone w plasterki
Przygotowanie: Do garnka wlewam mleko kokosowe, puszką odmierzam wodę, dodaję cukier i zagotowuję. Płatki owsiane błyskawiczne wsypuję do wrzątku. Mieszam i wyłączam gaz. Zostawiam pod przykrywką na 10 minut. W tym czasie obieram truskawki i przekrawam na pół. 4. Owsiankę przekładam do miski i dekoruję owocami.  Podaję, bo owsianka z truskawkami czekać nie może!

Omlet wegański z pieczarkami

 (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile) (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)

Składniki: 

  • 100 ml mąki z ciecierzycy (miałam jasną)
  • 100 ml mąki ryżowej
  • 250 g białego tofu lub kostka wędzonego
  • 375 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale możecie użyć każdego innego, które lubicie)
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki drożdży dezaktywowanych (lubię ich smak i aromat)
  • 2 łyżeczki soli kala namak
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub mielonego kolorowego
  • 2–3 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki, szpinak lub rukola

Przygotowanie: Do kielicha blendera wkładam tofu, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, sól kala namak, drożdże dezaktywowane, obrany ząbek czosnku, pieprz, proszek do pieczenia i dolewam mleko roślinne. Rozdrabniam na zupełny krem. Odstawiam na czas pozostałego przygotowywania składników. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju na złoto. Kroję w plasterki pieczarki i przesmażam na patelni. Wegański omlet przygotowałam na 3 patelniach, tak akurat dla 3 osób. Patelnię ustawiam na gazie, cebulę rozkładam równomiernie, następnie pieczarki. Wylewam masę z blendera, patyczkiem mieszam, aby masa wpłynęła we wszystkie szczeliny. Posypuję natką pietruszki.  Smażę bez przykrycia, gdy zacznie odchodzić od boków, przykrywam i smażę kolejne kilka minut. Masa musi być ścięta.

Kalafiornica ze szpinakiem

 (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile) (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)

Składniki:

  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • około 80 g listków szpinaku baby
  •  4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub masła roślinnego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kalafiornicy
  • 80–100 ml mleka roślinnego lub wody (zależnie od potrzeby uzyskania właściwej konsystencji)
Przygotowanie:

Gotuję na parze kalafiora. Cebulkę obieram, białe części kroję w kostkę i podsmażam delikatnie na oleju. Wrzucam szpinak i 2 przepuszczone przez praskę obrane ząbki czosnku. Kalafiora rozdrabniam na talerzu widelcem. Dodaję kalafiora na patelnię oraz około 100 ml mleka roślinnego wymieszanego z przyprawą do kalafiornicy. Energicznie mieszam. Razem podgrzewam. Na koniec dosypuję posiekane zielone części dymki!

Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i desery w książce. Znajdziesz tam również mnóstwo informacji o składnikach wegańskich i roślinnych zamiennikach mięsa.

 

Autopromocja
Roślinna kuchnia rodzinna
Autopromocja

Roślinna kuchnia rodzinna

Olga Smile, Weronika Smile Zobacz ofertę promocyjną

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE