1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. ZWETSCHGENKNÖDEL - kluchy śliwkowe

ZWETSCHGENKNÖDEL - kluchy śliwkowe

Potrzebne składniki: 2 średniej wielkości ziemniaki, 1 szklanka mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, 1 łyżeczka roztopionego słodkiego masła, 12 świeżych śliwek (12 do 14), 12 kostek cukru (12 do 14), Przybranie: 3/4 szklanki bułki tartej, 1/2 roztopionego słodkiego masła (1/2 do 3/4)

Umyć i osuszyć śliwki. Jeśli drylujemy owoce, to należy nacinać je wzdłuż ich naturalnego spojenia, wystarczy po prostu usunąć pestkę  i wymienić ją na kostkę cukru (robić to zależnie od słodkości śliwek). Ugotować ziemniaki w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej dnia) i obrać ze skórki. Zetrzeć je na posypanej mąką stolnicy i zmieszać z mąką i solą. Zrobić dziurkę pośrodku i dodać jajko oraz masło. Posypanymi mąką rękami uformować z ciasta kluski w kształcie oponek. W każdą dziurkę należy włożyć śliwkę. Posypanymi mąką koniuszkami palców zawijać brzegi ciasta do środka tak aby je ze sobą skleić. Kluchy delikatnie włożyć do garnka z wrzącą lekko osolona wodą. Zredukować płomień. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przy pomocy łyżki delikatnie odklejać kluchy od dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie należy usmażyć bułkę tartą i jeszcze gorącą polać odcedzone kluchy. Całość posypujemy cukrem.

 

Więcej informacji na:

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze