Brak energii o poranku? Mamy na to rozwiązanie! Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa z dodatkiem masła klarowanego i oleju kokosowego błyskawicznie postawi cię na nogi.
Bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna, to napój, który cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie, również w Polsce. Nazwa kawy jest niezwykle trafna - wypita o poranku pobudzi i doda energii na cały dzień, a regularnie spożywana pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Napój ten świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujemy natychmiastowego naładowania baterii witalnych lub po prostu nie mamy czasu na śniadanie przed pracą, a nie chcemy wychodzić z domu z pustym żołądkiem. Bulletproof coffee hamuje bowiem poczucie głodu, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem w kryzysowych sytuacjach.
Pomysłodawcą bulletproof coffee jest amerykański bloger Dave Asprey, który podczas wycieczki do Tybetu w 2004 roku, zauważył, że Tybetańczycy dodają do herbaty masło i mleko jaków. Mężczyzna postanowił zrobić to samo z kawą, zamieniając mleko jaków na tłuszcz MCT. Napój błyskawicznie dał mu zastrzyk energii i od tego momentu stał się nieodzownym elementem jego dnia. Wkrótce Asprey udostępnił też przepis na swoim blogu, a kawę kuloodporną pokochał cały świat. Dziś jej zwolennikami są m.in. aktorka Shaielene Woodley i prezenter telewizyjny Jimmy Fallon, a w Polsce Anna Lewandowska. W 2015 roku w Santa Monica powstała nawet oficjalna kawiarnia Bulletproof Coffee.
Jak twierdzi twórca napoju, przy regularnym spożywaniu kawa ta może pomóc spalić tkankę tłuszczową bez niepożądanych skutków ubocznych, usprawnić pracę mózgu, a nawet wpłynąć pozytywnie na naszą koncentrację. Nowy poziom wydajności można osiągnąć już po kilku dniach systematycznego picia, a zmiany zauważalne będą gołym okiem. Należy jednak pamiętać, że kawa kuloodporna nie jest pełnowartościowym posiłkiem, dlatego należy ją pić zachowując zdrowy rozsądek.
Do przygotowania bulletproof coffee potrzebne będą jedynie trzy składniki: kawa, masło klarowane i olej kokosowy. Zalecane jest użycie wysokiej jakości kawy ziarnistej, najlepiej 100% arabiki świeżo zmielonej tuż przed zaparzeniem. Weganie mogą zastąpić tradycyjne masło olejem kokosowym, a krowie mleko roślinnym zamiennikiem (najlepiej orzechowym, gdyż zawiera więcej tłuszczu niż napój sojowy czy ryżowy). Samo przyrządzenie napoju jest banalnie proste. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem.
- 250 ml świeżo przygotowanej kawy (najlepiej 100% arabiki)
- 1-2 łyżki masła klarowanego (koniecznie niesolonego)
- 1-2 łyżki organicznego oleju kokosowego (albo MCT)
- ulubione przyprawy do smaku (np. cynamon)
Sposób przygotowania: Przygotuj napar ze świeżo zmielonych ziaren kawy (najlepiej użyj filtrowanej wody). Ostudź, a następnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za pomocą blendera lub miksera (użycie sprzętu elektronicznego to jedyny sposób, aby kawa była odpowiedniej konsystencji). Na koniec dodaj ulubione przyprawy do smaku i... gotowe!