Składniki na 4 duże porcje: 4 spore ziemniaki, 600 g filetu z łososia,
600 g filetów z dorsza, 2 łyżki białego octu winnego, 2 czerwone
papryczki chili, 2 czerwone cebule, pęczek natki pietruszki, sok z 2
cytryn, skórka otarta z cytryny, 100 g mąki pszennej, olej do
smażenia, 1/2 łyżeczki soli. Sos: pęczek ostrej sałaty, np. rukwi,
rukoli lub pół główki sałaty lodowej, pęczek szczypiorku, 120–150 ml
oliwy z oliwek, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki
pieprzu.
Czas przygotowania: 50 min
Obrać i ugotować ziemniaki, schłodzić. Ryby zalać gorącą wodą (tak by były przykryte) z dodatkiem białego octu i soli. Zagotować, zmniejszyć gaz. Po 4 minutach wyjąć dorsza, po ok. 6–7 minutach – łososia. Ostudzić. Rybę obrać z ości, ręką podzielić na dość duże kawałki, zmieszać z utłuczonymi ziemniakami. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę, papryczkę chili, pietruszkę, sok i skórkę z cytryny. Rękoma uformować kotlety i obtoczyć je delikatnie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju. Sałatę i szczypior pokroić, dodać sok z cytryny i, dolewając po trochu oliwę, miksować. Przyprawić solą i pieprzem.
Kotlety podawać polane sosem.