fbpx

Kajmakowe babeczki na ostatki

Kajmakowe babeczki na ostatki
Babeczki przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. (Fot. iStock)

Dziś żegnamy karnawał. W tradycyjnym menu na ostatki powinno znaleźć się coś słodkiego. Jak zrobić domowe babeczki kajmakowe z migdałami?

Składniki na 12 babeczek:

150 g masła
6 białek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
100 g migdałów
460 g kajmaku tradycyjnego

ew. bita śmietana do dekoracji

Z białek ubijamy delikatną, ale nie sztywną pianę. Przesiewamy mąkę i cukier puder.  Dodajemy do ubitych białek, mieszamy delikatnie. Wlewamy roztopione, wystudzone masło.  Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, do momentu, gdy kajmak zacznie wypływać z babeczek.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze