Składniki
- śmietanka kremówka 30% 0,5 l
- kakao 2 łyżeczki
- małe bezy kilka sztuk
- biszkopciki kilka sztuk
- mocna esencja z kawy 100 ml
- rodzynki sułtańskie 4 łyżki
- biały rum albo amaretto do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml
- likier kawowy albo czekoladowy 100 ml
- czekoladki albo tarta gorzka czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.
Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym. schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Podsumowanie przepisu
Nie jest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;)