Cóż może być przyjemniejszego, niż zaprosić sprawdzone grono znajomych, przyrządzić parę smakowitych przekąsek (albo zaprząc gości do ich zrobienia), podać drinki, włączyć muzykę… |Cóż może być przyjemniejszego, niż zaprosić sprawdzone grono znajomych, przyrządzić parę smakowitych przekąsek (albo zaprząc gości do ich zrobienia), podać drinki, włączyć muzykę… |Cóż może być przyjemniejszego, niż zaprosić sprawdzone grono znajomych, przyrządzić parę smakowitych przekąsek (albo zaprząc gości do ich zrobienia), podać drinki, włączyć muzykę…
Grillowany Halloumi Sok z połówki cytryny dokładnie wymieszaj z 3–4 łyżkami oliwy, startym ząbkiem czosnku i ok. 1/2 łyżeczki posiekanej chilli. Halloumi (jakieś 400–500 g), pokrojony w plastry, polej marynatą i zostaw na 1/2 godziny. Następnie ugrilluj lub usmaż na patelni po 1–2 min z każdej strony. Krewetki z chorizo Chorizo do gotowania trudno dostać w Polsce, można użyć wędliny chorizo dostępnej w wielu supermarketach. Chorizo (ok. 200 g) smaż ok. 5–7 min łącznie z obu stron. Odłóż do miski. Na tę samą patelnię wrzuć posiekany drobno ząbek czosnku i smaż przez kilka minut, uważając, żeby się nie przypalił. Dorzuć surowe krewetki (mrożone, bez pancerzyków) i smaż przez 1 min, mieszając. Dorzuć kiełbasę i wlej 100 ml wytrawnego sherry. Odparowuj chwilę. Całość posyp odrobiną ostrej papryki w proszku. Papryka z kozim serem i tymiankiem Czerwone papryki pokrój na ćwiartki i rozpłaszcz ręką. Włóż pod rozgrzany grill i przypal. Następnie przełóż do miseczki i szczelnie przykryj. Po wystudzeniu powinny być łatwe do obrania. W międzyczasie połącz kozi twarożek z listkami tymianku (ok. łyżeczki na 150 g sera) i skórką otartą z jednej cytryny. Na każdy kawałek papryki nałóż ok. łyżeczki sera i zawijaj. Sałatka z pieczonych warzyw Marchewkę i pietruszkę pokrój na podłużne kawałki, cebulę na ćwiartki. Polej 2–3 łyżkami oliwy i 2–3 łyżkami octu balsamicznego. Włóż do piekarnika rozłożone równomiernie na blasze i piecz ok. godziny albo aż będą miękkie i nieco mocniej przypieczone na brzegach. W międzyczasie ok. szklanki suchego kuskusu wymieszaj z 1 łyżeczką kuminu, 2 łyżeczkami uprażonych wcześniej na patelni ziarenek kolendry i garścią rodzynek. Zalej wrzątkiem, tak żeby na ok. 0,5 cm przykrywał kaszę. Czekaj, aż wchłonie płyn, i wymieszaj energicznie widelcem. Polej 2–3 łyżkami oliwy, skrop sokiem z cytryny i posól do smaku. Wymieszaj z upieczonymi i posolonymi warzywami i posiekaną nacią kolendry. Warzywa podawaj ciepłe, nie gorące. Baba ghanoush Dwa duże bakłażany (ok. 250 g każdy), nacięte wzdłuż, upiecz z dwoma nieobranymi ząbkami czosnku w piekarniku, aż będą zupełnie miękkie (ok. 60 min – czosnek ok. 30 min). Odłóż do przestudzenia. Wyskrob miąższ, następnie zmiksuj go lub rozdrobnij widelcem i wymieszaj z dwoma łyżeczkami pasty tahini, sokiem z 1/2 cytryny (lub więcej do smaku), łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką papryki (najlepiej wędzonej) i solą do smaku. Posyp prażonymi orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałów (ok. dwóch łyżek) oraz drobno posiekaną natką pietruszki (półtorej łyżki). SMACZNEGO!