Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa. Nie zapomnijcie też o dodatku w postaci sosu – palce lizać!

Składniki (2 porcje) :

1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger

2 pomidory średniej wielkości

1 biała cebula

2 bułki bagietki lub ciabatta

1 garść liści sałaty roszponki

1 garść liści sałaty rukola

gałązka świeżej bazylii

½ łyżeczki miodu

½ łyżeczki octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

150g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

pieprz, sól do smaku

 

Wykonanie:

Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Wyciągnąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!

Rada:

Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.

 

Smacznego!