Ta kanapka jest dla Ani. Dawno już ją zamówiła i w sumie brakuje jednego składnika o który prosiła ...ale w zamian są dwa inne. Sądzę że równie atrakcyjne. Ania chciała grzyby z bakłażanem na ostro. Na zakupach młode ziemniaki i fasolka szparagowa tak mnie zafascynowały, że postanowiłam lekko zmienić życzenie... soooory.|Ta kanapka jest dla Ani. Dawno już ją zamówiła i w sumie brakuje jednego składnika o który prosiła ...ale w zamian są dwa inne. Sądzę że równie atrakcyjne. Ania chciała grzyby z bakłażanem na ostro. Na zakupach młode ziemniaki i fasolka szparagowa tak mnie zafascynowały, że postanowiłam lekko zmienić życzenie... soooory.
1. bułka z mąki razowej
3. młoda fasolka szparagowa
8. serek typu Philadelphia
9. pieprz syczuański
10. sos balsamiczny
11. sól
Suszone grzyby namaczam w wodzie +/- 3 godziny wcześniej. Gotuję je najpierw w tej samej wodzie z papryczką chili pod przykrywką - UWAGA! moje papryczki były tak ostre, że w pewnym momencie kiedy próbowałam jak to smakuje, połowę usunęłam - nie dało by się jeść. Młode ziemniaki dokładnie myję Pierwszy raz dotykam je w tym roku... Gotuję je z pieprzem syczuańskim. Na garnek w którym się gotują stawiam naczynie do gotowania na parze do którego wkładam fasolkę szparagową - też młodą - wiosna !!!
Kiedy wody w grzybach zaczyna ubywać dokładam do nich masła i duszę je jeszcze chwilkę. Próbuję je co jakiś czas, ok! są gotowe. Lekko ostudzone przekładam do blendera, dokładam serek i dolewam trochę oliwy i soli - miksuję na gładką masę ! Wyszła pyszna ostra pasta grzybowa - jeden składnik kanapki GOTOWY!
Wracam do ziemniaków. Ugotowane na 98% odlewam i kroję w paski, posypuję z dwóch stron suszonym rozmarynem i układam na patelni grillowe. Muszą się lekko uprażyć. Na patelni obok przygotowuję sezam.
Fasolka ugotowana na parze smakuje pysznie.
Bułkę kroję w poprzek na małe kromki. Dobrze je na moment położyć na patelni grillowej, chociaż na jednej stronie, aby za szybko nie zmiękły pod grzybową pastą.
Ostatnie czynności!
Smaruję kromeczki pasta z grzybów, na to kładę po jednym plastrze uprażonego ziemniaka i posypuję resztą rozmarynu z patelni. Na ziemniak kładę jeszcze jedną mała kropkę past do której "przyczepiam" jedną fasolkę. Wszystko posypuję sezamem i polewam gęstym sosem balsamicznym:) Odrobina soli na koniec.
Kanapki zwłaszcza ułożone razem wyglądają bojowo, jak Pięciu Muszkieterów.
Ta kanapka potrzebuje trochę czasu... myślę że jest idealna również na wieczór