W tym roku, jesień nas rozpieszcza. Serwuje mnóstwo słońca, zaskakuje wysokimi temperaturami. Możemy podziwiać jej piękne kolory. Musimy jednak liczyć się z tym, że w końcu nadejdą zimne dni i zawita do nas czas przeziębień i grypy.
Na pogodę wpływu nie mamy, ale zdecydowanie możemy zadbać o swoje zdrowie.
Najlepiej jest zapobiegać, nie dać rozwinąć się żadnym wirusom poprzez właściwe odżywianie.
Idealne, wzmacniające właściwości ma Węgierska Zupa Ziemniaczana wg przepisu Moniki Mrozowskiej.
Składniki dla 6 dużych porcji:
800 g ziemniaków
1 litr wywaru warzywnego
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek wyciskamy. W garnku na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Dorzucamy czosnek, wędzoną oraz słodką paprykę i smażymy jeszcze minutę. Dolewamy wywar warzywny i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok.30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową i mleko. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Na talerzu posypujemy zupę dużą ilością posiekanego koperku.
Smacznego!
Zobacz przepis na inną fantastyczną zupę!
Jeżeli chcesz poznać
ZUPY MOC, przyrządzić nowatorskie kompozycje pełne uodparniających, regenerujących czy odchudzających właściwości, zamów książkę Moniki Mrozowskiej w cenie specjalnej.
Książka dostępna w naszym e-sklepie oraz w dobrych księgarniach
Monika Mrozowska
Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in.
Zupy Moc,
Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia. Współautorka książek:
Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka.