fbpx

Przepisy na rozgrzewające napary zimowe

Przepisy na rozgrzewające napary zimowe
fot. iStock

Gdy zima rozgości się już u nas na dobre, a mróz i śnieg staną się codziennymi towarzyszami naszych spacerów, warto zatroszczyć się o ochronę przed nadmiernym wychłodzeniem.

W momencie kiedy zwiedzie cię jednak zimowe intensywne słońce, i na spacer zamiast ciepłej kurtki ubierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje jeszcze twoją sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary.

Napar imbirowy z cytryną

  • imbir
  • cytryna
  • miód
  • woda

Sposób przygotowania: Do kubka z wrzącą wodą dodajemy pokrojone kłącze imbiru. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni, dodajemy plastry cytryny i miód. Tak zaparzony napar jest już gotowy do picia.

Napar pieprzowy

  • woda (ok. 300 ml)
  • pieprz czerwony (1/2 łyżeczki)
  • pieprz syczuański (1/2 łyżeczki)
  • anyż (1 gwiazdka)

Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy pieprz syczuański i czerwony i zalewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy napar na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar będzie gotowy.

Napar z papryczką chilli i limonką

  • papryczka chili
  • limonka
  • woda

Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy szczyptę suszonej papryczki chili i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni, dodajemy plastry wcześniej umytej i nieobranej ze skórki limonki. Napar jest już gotowy do picia.

Napar z gałką muszkatołową i mango

  • cynamon (1/2 laski)
  • gałka muszkatołowa (1 sztuka)
  • mango (2 plasterki suszonego owocu)
  • czarna herbata (1 łyżeczka suszonych liści)
  • woda

Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy liście czarnej herbaty i zalewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy do naparu laskę cynamonu i pokrojoną na trzy części gałkę muszkatołową. Odstawiamy napar na 5 minut i dodajemy dwa plastry ekologicznego, bez dodatku cukru, suszonego mango. Napar jest już gotowy do picia.

Napar z kardamonem i cynamonem

  • kardamon (7 strąków)
  • anyż (2 gwiazdki)
  • cynamon (laska)
  • woda

Sposób przygotowania: Do kubka wrzucamy strąki kardamonu, gwiazdki anyżu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzeniu na 5 minut. Napar równie smaczny, co szybki w przygotowaniu.

Więcej przepisów w książce:

Zdrowe wody