Składniki na 8 porcji:1 kg twarogu na sernik, 4 łyżki śmietany kremówki 32-26%, 60 g miękkiego masła, 200 g serka waniliowego,
6 jajek (w temperaturze pokojowej),
1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 laska wanilii, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, kakao
Śmietanę mieszamy z trzykrotnie zmielonym twarogiem. Żółtka ubijamy z połową cukru. Białka ubijamy na dość luźną pianę razem z resztą cukru. Następnie mieszamy twaróg z żółtkami, dodajmy ziarenka z laski wanilii, mąkę ziemniaczaną, a na koniec łączymy z pianą z białek.Tak przygotowaną masę serową wykładamy do wysmarowanej masłem brytfanki.
Na dno piekarnika lub dolną kratkę wstawiamy brytfankę z 2 litrami gorącej wody. Formę z masą serową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC, na środkową kratkę i pieczemy przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty. Środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto stwardnieje zdejmujemy obręcz formy i wkładamy sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy kakao lub obkładamy malinami i jeżynami.