Składniki
- świeży makaron tagliatelle lub spaghetti 250g
- zielone szparagi pół pęczka
- żółtka 2 szt
- śmietana kremówka 50g
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek ok 1 łyżki
- świeżo starty parmezan 50g
- wędzony, surowy boczek lub pancetta 100g
Sposób przygotowania
To proste i szybkie danie, ale wymaga dość dobrej organizacji w kuchni.
- zagotuj osoloną wodę do makaronu
- poczek/pancettę pokrój w słupki
- odetnij główki szparagów i odłóż na bok, a z łodyg z pomocą obieraczki do warzyw zrób cienkie wstążki
- wymieszaj żółtka ze śmietaną i parmezanem
Do sporej patelni wlej oliwę, wrzuć boczek i podsmażaj kilka minut, aż stanie się chrupiący. Jeśli gotujesz świeży makaron, wrzuć go wrzątek razem ze wstążkami ze szparagów - będzie gotował się ok 3 minut. Jeśli używasz suszonego makaronu, gotuj wg wskazówek na opakowaniu, a wstążki szparagowe dodaj na 3 min przed końcem.
Do zrumienionego lekko boczku dodaj główki szparagów i podsmażaj chwilę, aż lekko się zezłocą i staną chrupiące. Oprósz je sporą ilością grubo mielonego pieprzu.
Odcedź makaron, gdy będzie
al dente, ale pamiętaj by zachować kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię, dokładnie wymieszaj, by cały pokrył się aromatyczną oliwą. Zestaw patelnię z ognia, dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, a następnie szybko wlej śmietanę z żółtkami i parmezanem. Energicznie wymieszaj (pamiętaj, by już nie podgrzewać!) i od razu podawaj.
Podsumowanie przepisu
Na pierwsze dni wiosny, tej jeszcze nie upalnej, ale już zielonej, gdy na straganie pojawią się pierwsze zielone szparagi (od pana Ziółko, od Majlertów albo sycylijskie u Kubika), koniecznie zrób wyśmienitą carbonarę. Najlepiej użyć do niej świeżego, domowego makaronu i dobrej jakości wędzonego boczku lub pancetty. To bardzo bardzo szybkie danie, w sam raz na tarasowe majowe leniuchowanie.