Dania, które zakrólują na sylwestrowym stole, powinny być smaczne i wygodne po podania oraz zjedzenia. Idealnym rozwiązaniem są finger food, czyli małe przekąski.
Cieszą one nie tylko kształtem, smakiem, ale przede wszystkim różnorodnością. Im więcej finger food, tym ciekawiej i smaczniej! Pamiętaj jednak, by przekąski przygotować wcześniej i ustawić jeszcze przed pojawieniem się gości. Na sylwestrowym stole doskonale sprawdzą się m.in. minishish kebaby z indyka czy roladki z cukinii.
Minishish kebaby z indyka z warzywami i sosem jogurtowym
Składniki na 2 porcje
- 200 g mielonego mięsa z udźca indyka
- 1/2 ususzonej bułki (kajzerki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól sodowo-potasowa
- pieprz
- 1marchewka
- 1/2cukinii
- szczypta ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- długie wykałaczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.Ususzoną bułkę namocz w przegotowanej wodzie, aż cała nasiąknie, następnie odciśnij ją w dłoniach i włóż do miski. Do tej samej miski włóż zmielone mięso, wbij jajko i wsyp kmin, kolendrę, sól i pieprz.
2.Wyrób mięso dłońmi, aż całość składników się dobrze połączy. Powstałą masę podziel na 4 równe porcje i formuj kotleciki w kształcie walca. Następnie nabij je na patyczki do szaszłyków.
3.Tak przygotowane kebaby włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
4. W czasie kiedy kebab jest w piecu, wykonaj wstążki marchewki i cukinii przy pomocy obieraczki do warzyw. Gotowe wstążki gotuj około minuty we wrzątku.
5.Gotowe warzywa ułóż na talerzu, posyp delikatnie ziołami prowansalskimi i solą. Na tym ułóż upieczone kebaby, a całość polej sosem jogurtem wymieszanym z koperkiem i posiekanym czosnkiem.
Roladki z cukinii z białym serem i pastą paprykową
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ogórek
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 obrany ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- 1 papryka zielona
- sól sodowo-potasowa
- pieprz
Sposób przygotowania:
1.Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, odrobinę posól i połóż na gęstym sitku, żeby odciekła z niego woda.
2.Cukinie pokrój w cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony.
3.W jednej miseczce wymieszaj 100 g serka z posiekanymi ziołami i startym ogórkiem, startym na cienkich oczkach tarki czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.W drugiej miseczce wymieszaj serek śmietankowy ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Połącz całość z pokrojoną w kostkę zieloną papryką, dopraw solą i pieprzem.
5.Układaj na początku plastra cukinii, 1 łyżeczkę przygotowanego serka z ogórkiem i zwijaj w rulony. Tak samo zrób z drugim farszem. Gotowe roladki układaj na talerzyku.
Przepisy przygotowane w ramach programu edukacyjnego „”.