Wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie powinno zabraknąć czegoś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się przekąski „na jeden gryz”.
Oto 3 przepisy na deserowe finger food:
Babeczki serowo-czekoladowe na chrupiącym spodzie
Składniki (8 szt )
Spód:
- czekolada mleczna – 100 g
- płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g
Masa:
- ser biały 3 x mielony – 80 g
- masło orzechowe – 80 g
- cukier puder – 50 g
- żelatyna – 1 łyżeczka
Kruszonka:
- płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl
- cukier drobny – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- wiórki kokosowe – ok. 50 g
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
3. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) – mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
4. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut, aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy babeczki.
Chrupiące ciasteczka z orzechami
Składniki:
- płatki żytnie Lubella (z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl
- mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl
- ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl
- twarda gruszka – 0,5 szt
- miód wielokwiatowy – 4 łyżki
- jajko – 1 szt
- olej kokosowy – 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
1. Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę.Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników.
2. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160°C piekarnika na 20 minut.
Chrupiące batoniki z masłem orzechowym
Składniki:
- płatki ryżowe Lubella ( z crunchem ryżowym i żurawiną ) – 1 szkl
- orzechy nerkowce – 1 garść
- suszone figi – 3 szt
- daktyle – 8 szt
- masło orzechowe – 3 łyżki
- pestki dyni – 1 łyżka
- pestki słonecznika -1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
1. Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
2. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 2-3 cm.zawijamy mocno w papier, narywamy deską do krojenia i wkładam na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu kroimy.
- Polecane
- Popularne
- Najnowsze