Kiszone warzywa zawierają bakterie szczepów probiotycznych, które przyjmowane w jedzeniu znacząco poprawiają odporność. Włączmy je teraz do diety, wypróbowując domowe przepisy na kiszonki.
Kiszenie to chyba jeden z najprostszych sposobów na konserwowanie żywności. W tej metodzie wykorzystujemy proces fermentacji mlekowej, który zachodzi w warzywach i owocach za sprawą bakterii, które zmieniają cukry w kwas mlekowy (…). Tym sposobem powstają naturalne kiszonki. Przepisy na nie, zamieszczone poniżej, również sprawdzą się w przypadku nawet początkujących kucharzy.
Kiszonki to naturalny antybiotyk, im więcej ich w waszej diecie, tym lepiej - przekonuje Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książki .
Aby ukisić warzywa, trzeba je przez jakiś czas - mniej więcej tydzień - trzymać w solance, czyli roztworze wody i soli. Jak przygotować solankę?Sól - najlepiej niejodowaną rozpuszczamy w wodzie (najlepiej mineralnej niegazowanej) w proporcji 40 g soli na 1 litr wody.
Kiszona czerwona cebula z kolendrą
- 1 czerwona cebula
- liście kolendry lub pietruszki (wedle uznania)
- 1 granat (opcjonalnie)
- solanka
Cebulę pokrój w piórka. Następnie wraz z nasionami granatu i liśćmi kolendry układaj na zmianę w słoiku, a następnie zalej wcześniej przygotowaną solanką. Zamknij słoik i poczekaj kilka dni. Cebula jest pokrojona bardzo cienko dlatego szybko będzie gotowa. Możesz przechowywać ją w lodówce. Dzięki temu przepisowi na kiszonki wzbogacisz smak wielu dań.
- 1 kg pomidorów różnej wielkości i koloru
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek dymki
- kawałek chrzanu (długości ok. 10 cm)
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- solanka
Pomidory umyj i lekko ponakłuwaj. Czosnek przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój w plastry. Do słoików włóż pomidory oraz dodatki, układając je naprzemiennie. Zalej przygotowaną solanką i zakręć słoiki.
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilkanaście ziaren gorczycy
- solanka
Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika wsyp ziarna gorczycy, a następnie ułóż plasterki rzodkiewki do 3/4 wysokości słoika. Zalej solanką i dobrze zamknij – dzięki temu przygotujesz najlepsze kiszonki.
- 1/2 kg mini cukinii
- 1/2 główki czosnku
- koper (wedle uznania)
- kawałek chrzanu (długości ok. 5 cm)
- solanka
Cukinie umyj, czosnek przekrój na pół, a chrzan obierz i pokrój w słupki. Cukinie układaj w słoikach naprzemiennie z dodatkami i zalej solanką.
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- kilka listków szałwii
- solanka
Marchewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Układaj je naprzemiennie z listkami szałwii. Dodaj kurkumę i zalej solanką. Dobrze zakręć słoiki.
- 4 kolorowe marchewki
- ok. 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- solanka
Marchewki umyj, a następnie obieraczką do ziemniaków zrób z nich cienkie wstążki. Włóż je do słoika i posyp nasionami kuminu. Zalej solanką i dobrze zakręć.
Więcej przepisów w książce: