Cebula ma wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Przeciwzapalne, antybakteryjne i naturalnie rozcieńcza krew. Jest bogata w chrom, witaminę C i błonnik pokarmowy. Ponadto cebula to dobre źródło manganu, witaminy B6, kwasu foliowego i potasu.
To niepozorne warzywo pomaga w zwalczaniu raka, zapalenia stawów, osteoporozy, zakażeń, przeziębień, gorączki i astmy. Zapobiega także zaparciom, zwiększa cyrkulację krwi, poprawia działanie układu pokarmowego, wpływa dobrze na serce, obniżając ciśnienie.
Cebula jest zdrowa, tu nie ma wątpliwości. Szczególnie zalecana jest kobietom, ponieważ to one cztery razy częściej zapadają na osteoporozę. Cebula zapobiega utracie masy kostnej, niszcząc komórki, które są odpowiedzialne za rozpad kości. W efekcie działa jak bisfosfoniany, rodzaj leku, który jest powszechnie stosowany w leczeniu lub zapobieganiu chorób kości. Ale w przeciwieństwie do tych silnych leków, cebula nie daje skutków ubocznych. I podobnie jak brokuły, jest silnym orężem w walce z rakiem. Wysokie spożycie cebuli jest związane aż z 25-procentowym zmniejszeniem ryzyka raka piersi i 73-procentowym zmniejszeniem ryzyka raka jajnika.