Chcesz schudnąć, ale słowo „dieta” kojarzy się z wyrzeczeniami, odmawianiem sobie pewnych potraw lub wykluczaniem ich z jadłospisu. Metody: „MŻ” lub „nie jedz tego, bo od tego utyjesz, a od tamtego schudniesz” nie wpływają dobrze na Twoje samopoczucie. I cały czas zastanawiasz się, jak schudnąć.
- Przede wszystkim należy pamiętać, że dieta to indywidualna kwestia każdej osoby, dlatego powinna być dopasowana indywidualnie, czy to z pomocą dietetyka, czy też trenera personalnego, który zna się na rzeczy i będzie potrafił dobrać dietę do Twoich potrze –mówi ekspert z portalu PoProstuZdrowo.pl
Dieta musi być dopasowana do celu Twojej diety (poprawa zdrowia i samopoczucia, odchudzanie, przybranie na masie itd.), powinna także uwzględniać Twoje indywidualne zapotrzebowanie na energię, wiek, styl życia (praca w ruchu lub siedząca, praca w systemie zmianowym itd.).
Jak więc schudnąć, nie wprowadzając radykalnych zmian? Warto zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Są łatwiejsze do zaakceptowania i dają trwalszy efekt zmiany. Na początek znajdź zamienniki dla kilku kalorycznych potraw, sosów i innych „smakołyków”, aby odrobinę odchudzić dzienny jadłospis i wyeliminować przy okazji zbędne tłuszcze zwierzęce, które tak nie sprzyjają zdrowiu naszego serca i całego układu krwionośnego.
Oto kilka pomysłów, jak zmniejszyć kaloryczność posiłków:
- Używaj miodu zamiast cukru. Zawiera naturalne cukry a przy tym mikroelementy oraz niektóre witaminy (A, witamina z grupy B, kwas foliowy). Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do gorących napojów. Rozpuszczany w temperaturze powyżej 40 stopni, miód trac swoje cenne właściwości
- Majonez zastąp jogurtem naturalnym (ew. greckim lekkim) lub musztardą. Jeśli bardzo lubisz majonez, wprowadzaj zmianę stopniowo: początkowo możesz mieszać majonez z jogurtem, regularnie zwiększając proporcję jogurtu.