1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Miniserniczki z dyni na czekoladowym spodzie

Miniserniczki z dyni na czekoladowym spodzie

123rf.com
123rf.com

Migdały i daktyle namoczyć w wodzie dzień wcześniej. W osobnym naczyniu namoczyć nerkowce. Następnego dnia odcedzić i zmiksować migdały oraz daktyle. Dodać do nich kakao oraz 2 łyżki miodu i całość jeszcze raz zmiksować. Powstałą ciemną kakaową masę wyłożyć na spód szklanek lub słoiczków i wstawić do lodówki. Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec około 45 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjąć i zmiksować w blenderze. Do dyniowego purée dodać odcedzone i zmiksowane nerkowce, a także rozpuszczony olej kokosowy, resztę miodu, sok z cytryny, cukier trzcinowy oraz cynamon. Całość dokładnie zmiksować i przełożyć do szklanek na kakaowy spód i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.

Składniki
Składniki na 4 porcje

ok. 1/2 kg dyni (250 ml upieczonego miąższu) 230 g nerkowców garść suszonych daktyli 150 g płatków migdałowych 2 łyżki kakao sok z cytryny 30 g oleju kokosowego 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki miodu łyżeczka cynamonu

Czas przygotowania: godzina (dodatkowo 2 godziny w zamrażalniku)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze