Migdały i daktyle namoczyć w wodzie dzień wcześniej. W osobnym naczyniu namoczyć nerkowce. Następnego dnia odcedzić i zmiksować migdały oraz daktyle. Dodać do nich kakao oraz 2 łyżki miodu i całość jeszcze raz zmiksować. Powstałą ciemną kakaową masę wyłożyć na spód szklanek lub słoiczków i wstawić do lodówki. Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec około 45 minut w 200 st. C. Po tym czasie wyjąć i zmiksować w blenderze. Do dyniowego purée dodać odcedzone i zmiksowane nerkowce, a także rozpuszczony olej kokosowy, resztę miodu, sok z cytryny, cukier trzcinowy oraz cynamon. Całość dokładnie zmiksować i przełożyć do szklanek na kakaowy spód i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.
Składniki
Składniki na 4 porcje
ok. 1/2 kg dyni (250 ml upieczonego miąższu)
230 g nerkowców
garść suszonych daktyli
150 g płatków migdałowych
2 łyżki kakao
sok z cytryny
30 g oleju kokosowego
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
Czas przygotowania: godzina (dodatkowo 2 godziny w zamrażalniku)