Wspaniała zupa miso z galangalem

Choć ta zupa ma w sobie sporo wychładzającego mleka kokosowego, jego właściwości są zrównoważone szalotką, galangalem i bardzo rozgrzewającym miso. Dlatego można ją jeść również w jesienne wieczory

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 25 minut

  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
  • 3–4 poszatkowane szalotki
  • 400 ml wody
  • około 400 ml dobrej jakości mleka kokosowego (bez szkodliwych dodatków; minimum 75% miąższu kokosowego)
  • 2 czubate łyżki świeżego lub mrożonego galangalu startego na tarce o średnich oczkach
  • 150 g pieczarek pokrojonych na 4 części
  • 150 g brokuła pokrojonego na małe różyczki
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • dobrej jakości sos sojowy do smaku (najlepiej tamari; bez syntetycznego glutaminianu sodu)
  • sok z cytryny do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DO PODANIA:

  • poszatkowana czerwona papryczka chili
  • poszatkowana dymka

Na oleju kokosowym podsmażamy sza­lotki na lekko złoty kolor. Wlewamy wodę. Dodajemy mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galangal i pieczar­ki. Zmniejszamy ogień do połowy. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy brokuła. Go­tujemy jeszcze przez około 2 minuty. Zdej­mujemy z ognia. Dodajemy miso i dokładnie mieszamy, tak aby miso całkowicie się roz­puściło. Dodajemy pozostałe składniki. Po­dajemy przybrane dymką i ostrym, czer­wonym chili. Zupa bardzo dobrze smakuje sama lub z ryżem jaśminowym.

Poznaj więcej przypraw, które leczą