fbpx

Smażony kurczak z chili i czosnkiem

Składniki na 1 porcję:

  • 150 g kurzej piersi,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • łyżka wina ryżowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • suszona papryczka chili,
  • 1-cm kawałek imbiru,
  • 1/3 łyżeczki brązowego cukru,
  • Łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki octu ryżowego,
  • łyżka posiekanego, zwykłego albo czosnkowego, szczypiorku.

Czas przygotowania: 15 minut plus godzina na marynowanie

Pokrojoną w 1–2-cm kawałki pierś kurczaka posypać mąką i skropić winem ryżowym, przykryć folią i marynować godzinę w lodówce. Rozgrzać olej w woku, dodać chili, smażyć pół minuty. Usunąć chili z woka. Na rozgrzany olej włożyć pokrojone mięso. Mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać imbir pokrojony w zapałkę, cukier i smażyć 30 sekund. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dalej smażyć kolejne 30 sekund, mieszając. Danie podawać gorące razem z ryżem lub makaronem, lub tylko z surówką.