Składniki na 1 porcję:
-
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
-
6–8 pomidorów śliwkowych lub zwykłych na gałązce,
-
4 łyżki pesto,
-
2 łyżki mascarpone,
-
kilka listków bazylii.
Czas przygotowania: 40 minut
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozmrożone w temperaturze pokojowej ciasto rozłożyć razem z papierem na blaszce do pieczenia. Ugnieść je na środku widelcem lub palcami, tak by na brzegach ciasta uformować kołnierz. Piec w piekarniku około 20 minut, aż zacznie się złocić. Po wyjęciu posmarować ciasto pesto i mascarpone, następnie rozłożyć na nim przekrojone na połówki pomidory (efektownie wyglądają i smakują razem z gałązką). Posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Piec około 10 minut, aż rozpuści się mascarpone, a pomidory zmiękną. Tratę podawać ciepłą.