O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.
I tak na przykład Francuzi twierdzą, że Trzej Królowie w powrotnej drodze z Betlejem podróżowali po Alzacji i upiekli pierwszy Gugelhupf dla udzielających im gościny gospodarzy. To jest jednak tylko legenda. Są natomiast bardziej konkretne dowody, które wskazują na to, że Gugelhupf naprawdę pochodzi z austriackiej ziemi: w Carnuntum, rzymskiej stolicy w Panonii, znaleziono wykonane z brązu formy do pieczenia, które bardzo przypominają dzisiejsze formy do babek. Ponieważ Rzymianie znali już drożdżowe ciasto, można zakładać, że pierwsze Gugelhupfy zostały upieczone w okolicach Wiednia. Starożytni Rzymianie nie mieli tylko jeszcze nazwy dla tego pysznego deseru. Powstała on dopiero w średniowieczu. Wywodzi się ona od słów: „gugel(e)” (= kaptur, po łacinie cucullus) i „hopf” (drożdże). To kolejny dowód na to, że ziemia austriacka od swych początków stanowiła dobry grunt, na którym doskonale przyjmowały się smakowite potrawy z innych krajów – na przykład w formie do pieczenia Gugelhupfa!
Gugelhupf po cesarsku
W monarchii austriackiej nie zawsze jadano luksusowo. Cesarz Franciszek Józef na przykład nie był wielkim smakoszem, najbardziej lubił proste potrawy. Do tego na deser Gugelhupf. I najlepiej, żeby podała mu go jego długoletnia przyjaciółka, Katharina Schratt.
Składniki:
- 210 g mąki
- 170 g cukru
- 210 g masła
- 5 jaj
- 50 g rodzynek namoczonych w rumie
- 80 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- płynne masło do formy
- płatki migdałowe
Przygotowanie
- Formę do babki wysmarować masłem i wysypać płatkami migdałowymi, najwięcej na spodzie. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem.
- Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać startą skórkę z cytryny.
- Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i resztą cukru.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy z żółtek na zmianę z pianą. Dobrze odsączone rodzynki posypać leciutko mąką i dodać do masy razem z orzechami.
- Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec na złoty kolor (ok. 45-50 minut). Gotowy Gugelhupf pozostawić na chwilę do ostudzenia, a następnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem. Można udekorować słodką bitą śmietaną.
źródło: austria.info