W książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” znalazło się kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów popularnej bohaterki serialu, granej przez Kingę Preis. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Oto przepis na barszcz biały na Wielkanoc.
Barszcz biały na zakwasie z prawdziwkami
Składniki
Zakwas
- ½ kg mąki razowej
- sucha skórka razowego chleba
- ½ główki czosnku
Przygotuj:
- ¾ litra zakwasu białego barszczu
- 6–8 suszonych prawdziwków
- 4 łyżki wiejskiej śmietany
- ziemniaki
- cebula
- masło
- pęczek włoszczyzny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Przygotowujemy zakwas na barszcz – do kamionkowego naczynia (2,5-litrowego) dodajemy mąkę razową, suchą skórkę razowego chleba, obrane ząbki czosnku. Zalewamy do pełna ciepłą wodą.
Mieszamy tak, żeby nie było grudek, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2–3 dni. Następnie wyjmujemy skórkę, a kamionkę przenosimy w chłodniejsze miejsce.
- Prawdziwki płuczemy i pozostawiamy na noc namoczone w 300 ml letniej wody. W 3-litrowym garnku gotujemy włoszczyznę, następnie dodajemy grzyby razem z wodą, w której były namoczone.
- Do garnka z wywarem wlewamy zakwas (3/4 litra) i zagotowujemy, po czym doprawiamy śmietaną.
- Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulą podsmażoną na maśle.
Więcej sprawdzonych przepisów w książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”