1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

„Przysmaki Ojca Mateusza”. Barszcz biały na zakwasie z prawdziwkami

StockFood
StockFood
W książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” znalazło się kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów popularnej bohaterki serialu, granej przez Kingę Preis. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Oto przepis na barszcz biały na Wielkanoc.

Barszcz biały na zakwasie z prawdziwkami

Składniki

Zakwas

  •  ½ kg mąki razowej
  • sucha skórka razowego chleba
  • ½ główki czosnku
Przygotuj:
  •  ¾ litra zakwasu białego barszczu
  • 6–8 suszonych prawdziwków
  • 4 łyżki wiejskiej śmietany
  • ziemniaki
  • cebula
  • masło
  • pęczek włoszczyzny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  • Przygotowujemy zakwas na barszcz – do kamionkowego naczynia (2,5-litrowego) dodajemy mąkę razową, suchą skórkę razowego chleba, obrane ząbki czosnku. Zalewamy do pełna ciepłą wodą.
Mieszamy tak, żeby nie było grudek, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2–3 dni. Następnie wyjmujemy skórkę, a kamionkę przenosimy w chłodniejsze miejsce.
  • Prawdziwki płuczemy i pozostawiamy na noc namoczone w 300 ml letniej wody. W 3-litrowym garnku gotujemy włoszczyznę, następnie dodajemy grzyby razem z wodą, w której były namoczone.
  • Do garnka z wywarem wlewamy zakwas (3/4 litra) i zagotowujemy, po czym doprawiamy śmietaną.
  • Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulą podsmażoną na maśle.
Więcej sprawdzonych przepisów w książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze