Chcesz zrobić niespodziankę komuś, kogo lubisz? Nie musi to wcale być wybranka serca na całe życie lub partner, którego uwielbiasz, ale warto tego dnia poczęstować smaczną przekąską znajomych i przyjaciół. To zawsze wywołuje uśmiech i poprawia nastrój. Proponujemy wam proste przepisy na walentynkowe słodkości z książki Joanny Matyjek „Słodkie co nieco”.
Przepisy pochodzą z książki „Słodkie co nieco” Joanny Matyjek, Wydawnictwo Zwierciadło.
Tiramisu klasyczne
Tiramisu klasyczne (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Kto nie kocha tiramisu? Tak myślałam, że nikt się nie odezwie. Dlatego gdy szykujecie ten deser, zróbcie go dwa razy więcej niż jest chętnych. Na pewno się nie zmarnuje.
Składniki
Na 6–8 porcji
- 200 g biszkoptów
- 3 żółtka
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 500 g mascarpone
- 150 ml likieru kawowego
- 100 ml espresso
- 80 g cukru
Do dekoracji
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. W trakcie mieszania wlewamy 50 ml likieru kawowego.
Do innego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 100 ml likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie z likierem i układamy jeden obok drugiego w brytfannie.
Na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy ją. Posypujemy grubą warstwą kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z likierem i nakładamy resztę masy. Możemy użyć rękawa cukierniczego, aby ozdobić deser. Ciasto posypujemy kakao.
Tiramisu mango
Tiramisu mango (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Włosi mają wspaniałe kulinarne tradycje i smaki, pachnące słońcem pomidory, pyszne sery, oliwki, spaghetti i pizzę. No i mają również tiramisu. Jeśli kawowe tiramisu nie jest twoją ukochaną wersją, to możesz tiramisu robić na tysiąc różnych innych sposobów. Ja lubię mango, więc tiramisu z mango jest... mniam. Uch, mniam, mniam.
Składniki
Na 3 pucharki po 200 ml
- 100–150 g małych biszkoptów
- 200 ml espresso
- 4 żółtka
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 50 ml likieru kokosowego
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36 proc.
- 100 g pulpy mango marakuja
Sposób przygotowania
W misce miksera ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, mascarpone, śmietankę – ubijamy całość, aż krem zgęstnieje. Krem dzielimy na dwie części. Białą część zostawiamy w oddzielnej misce, a do drugiej części dodajemy pulpę mango i powolutku, na niewielkich obrotach łączymy całość. Oba kremy przekładamy do rękawów cukierniczych. Dzięki temu starannie nałożymy krem do pucharków.
Zaparzone espresso łączymy z likierem kokosowym. Na spód pucharków układamy biszkopty. Polewamy je dwiema łyżkami kawy z likierem kokosowym. Wyciskamy biały krem. Ponownie układamy biszkopty, polewamy je kawą i wyciskamy krem mango. Układamy biszkopty – polewamy je kawą, wyciskamy biały krem, ponawiamy czynność z biszkoptami i wyciskamy na koniec krem mango. Całość ozdabiamy marakują.
Tiramisu chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Tiramisu pistacjowe
Tiramisu pistacjowe (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Oto jedna z najpyszniejszych wersji tiramisu. Wszystko za sprawą kapitalnej pasty pistacjowej, wyjątkowo aksamitnej i pełnej smaku. Taką pastę kupuję w Deseo i mam sto procent pewności, że jest to najlepsza pasta, bo robiona od początku do końca w Deseo i zawierająca sto procent tych wyjątkowych orzechów.
Składniki
Na 3 pucharki po 200 ml
- 100–150 g malutkich biszkopcików
- 200 ml espresso
- 4 żółtka
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 50 ml brandy
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36 proc.
- 70 g pasty pistacjowej Deseo
Do dekoracji
- 3 łyżki świeżych pistacji
Sposób przygotowania
W misce miksera ucieramy żółtka z cukrem – na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, mascarpone i śmietankę – ubijamy całość, aż krem zgęstnieje. Krem dzielimy na dwie części. Białą część zostawiamy w oddzielnej misce, a do drugiej części dodajemy pastę pistacjową i powolutku, mikserem na niewielkich obrotach łączymy całość. Oba kremy przekładamy do rękawów cukierniczych. Dzięki temu dokładnie nałożymy krem do pucharków.
Zaparzone espresso łączymy z alkoholem. Na spód pucharków wykładamy biszkopty. Polewamy je dwiema łyżkami kawy z brandy. Wyciskamy biały krem. Ponownie układamy biszkopty, polewamy je kawą z brandy i wyciskamy pistacjowy krem. Układamy biszkopty – polewamy je kawą z brandy, wyciskamy biały krem, ponawiamy czynność z biszkoptami i wyciskamy na koniec pistacjowy krem.
Tiramisu chłodzimy w lodówce kilka godzin, a przed podaniem posypujemy pistacjami.
Galaretki z martini
Galaretki z martini (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Galaretki są sprawdzonym sposobem na dobry humor na randce czy karnawałowym wieczorze. Można pomysłowo je ozdobić np. parasolką jak drinki lub zatopić w galaretce niewielkie serduszko. Podane na domowej imprezie na pewno zyskają uznanie.
Składniki
Na 16–20 porcji
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 1 grejpfrut
- 1 przezroczysta galaretka
- 2,5 l martini bianco
Sposób przygotowania
Sparzone owoce kroimy na pół. Wydrążamy miąższ, by uzyskać miseczki z połówek owoców. Potraktujemy je jak pucharki na galaretkę. Z pomarańczy, cytryn, limonek i grejpfruta wyciskamy sok. Przelewamy go przez sito do garnuszka, podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę, mieszamy. Gdy galaretka się rozpuści, dodajemy martini i ponownie wszystko mieszamy (tak, aby nie było grudek). Przygotowany płyn wlewamy do wydrążonych owoców. Wszystko chłodzimy. Połówki owoców z galaretką martini kroimy na ćwiartki.