W książce „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” znalazło się kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów popularnej bohaterki serialu, granej przez Kingę Preis. Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej, np. gumułki, które były podawane na Ziemi
Koprzywnickiej tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Jak przyrządzić to tradycyjne danie?
Gumułki
Składniki (8 porcji)
- około 1,5 KG sera białego dobrze wyciśniętego (albo zmielonego twarogu)
- 3 jajka
- kminek do posypania
- garść posiekane świeżej mięty
- mąka do uformowania
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
- Ser przecieramy przez sito, ewentualnie przekręcamy przez maszynkę, dodajemy jajka i drobno posiekaną świeżą miętę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
- Z przygotowanej masy formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego, obtaczając je mąką a następnie spłaszczamy je lekko w dłoniach, nadając im kształt wałeczka.
- Tak przygotowane gumułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem, układamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na mniej więcej 30 minut.
- Dawniej gumułki wkładano do pieca po wyjęciu domowego chleba. Podawane na Ziemi Koprzywnickiej raz w roku – tylko na Święta Wielkanocne – smakowały wyjątkowo.