Rosnąca świadomość konsumentów na temat szkodliwości produktów wysoko przetworzonych sprawia, że na znaczeniu coraz bardziej zyskuje żywność funkcjonalna. Nic dziwnego zatem, że w ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się produkty, które poza wartościami odżywczymi dla organizmu, wykazują dodatkowo działanie prozdrowotne1 . Jedną z ważniejszych grup żywności funkcjonalnej stanowi żywność probiotyczna, której przedstawicielem są m.in. znane wszystkim kiszonki – prawdziwy sprzymierzeniec mikrobioty jelitowej.
Mikrobiota jelitowa to populacja około 100 bilionów mikroorganizmów żyjących wewnątrz i na powierzchni organizmu człowieka[2]. Odgrywa ona kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka. Mikroorganizmy jelitowe wpływają na procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych, syntezują witaminy, a także pomagają w utrzymywaniu zdrowej skóry i błon śluzowych. Mikrobiota, poprzez stymulację produkcji przeciwciał i regulację odpowiedzi immunologicznej na infekcje, wpływa również na ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego. W przypadku, gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jakościowym i ilościowym równowagi mikrobioty, mówimy wówczas o dysbiozie. Stan ten może powodować liczne problemy zdrowotne, m.in.: choroby układu pokarmowego, schorzenia autoimmunologiczne czy nadwagę bądź otyłość. Ponieważ regulacja funkcjonowania całego organizmu, w tym mikrobioty jelitowej, w ogromnej mierze zależy od jakości odżywienia organizmu, warto ten proces wspomóc, sięgając po prebiotyki oraz żywność probiotyczną.
To przede wszystkim produkty zawierające żywe, korzystne dla zdrowia mikroorganizmy, zwane probiotykami. Należą do nich szczepy bakterii lub drożdży, które żyją naturalnie w przewodzie pokarmowym. Żywność probiotyczna może zawierać różne szczepy bakterii, w tym Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Streptococcus thermophilus[3]. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki może pomóc wzmocnić odporność, poprawić trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz zapobiegać infekcjom jelitowym i chorobom przewodu pokarmowego. Żywność probiotyczna odgrywa ważną rolę w regulacji stanów zapalnych. Może mieć korzystny wpływ w leczeniu alergii oraz doskonale radzi sobie z łagodzeniem objawów nieprawidłowego wchłaniania przez jelita (biegunki).
Do żywności probiotycznej zaliczamy przede wszystkim:
- kiszonki (np. kimchi, kapusta kiszona, ogórki kiszone);
- zakwas (np. zakwas buraczany);
- fermentowane produkty mleczne (np. kefir, maślanka, zsiadłe mleko)[4].
(Fot. iStock)
Regularne spożywanie kiszonek probiotycznych może nieść wiele korzyści dla zdrowia. Zawarte w nich bakterie mlekowe, które kolonizują jelita, wspierają proces trawienia, przyczyniając się w ten sposób do poprawy pracy układu pokarmowego. Co więcej, kiszonki bogate są także w błonnik, który ma zbawienny wpływ na perystaltykę jelit. Regularne spożywanie fermentowanej żywności probiotycznej w postaci kiszonej kapusty, kimchi czy kiszonych ogórków, może również pomóc w redukcji stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.
Kiszonki:
- wspierają w utrzymaniu prawidłowej mikrobioty jelitowej,
- pomagają w zmniejszeniu zaparć,
- poprawiają wchłanianie składników odżywczych
- przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.
WAŻNE! Nie każdy organizm dobrze toleruje kiszonki. Osoby, które zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi lub cierpią na choroby przewodu pokarmowego, przed zamiarem rozszerzenia jadłospisu o kiszone produkty, powinny skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.
Warto pamiętać o wprowadzeniu do diety różnego rodzaju naturalnych probiotyków, w tym kiszonek. Jeśli dodatkowo zależy nam na włączeniu się w walkę o ochronę zasobów środowiska naturalnego, doskonałym rozwiązaniem będzie wybór ekologicznych kiszonek, np. certyfikowanego kimchi, kapusty kiszonej czy ogórków kiszonych.
Jadłospis wzbogacony w ekologiczne kiszonki będzie nie tylko ukłonem w stronę poprawy zdrowia, ale także dołożenie swojej cegiełki w walce o poprawę kondycji planety. Dlaczego? Żywność ekologiczna produkowana jest w pełnym poszanowaniu bioróżnorodności. Nie znajdziemy w niej chemicznych środków ochrony roślin, a sama produkcja odbywa się z troską o dobrostan zwierząt. Jest bezpieczna, ma mnóstwo smaku, a przy tym prosty skład, bazujący na naturalnych komponentach. Na sklepowych półkach szukaj produktów z symbolem Euroliścia – 12 białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na zielonym tle. To międzynarodowe oznaczenie, które gwarantuje certyfikację ekologiczną zatwierdzoną przez Unię Europejską.
(Fot. materiały partnera)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Charsznickie Pola Natury sp. z o.o. sp.k. Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Źródła:
https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,12-zalet-jedzenia-kiszonek,artykul,96420851.html
https://odzywianie.hellozdrowie.pl/artykul-pokochaj-kiszonki/
https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kiszonki-to-najlepszy-probiotyk-aa-H7ZC-EZKn-Uj6Q.html
[1] „Prozdrowotne zachowania konsumentów na światowym rynku żywieniowym”, Gabriela Hanus, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Wydział Zarządzania, Katedra Badań Konsumpcji, Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, ISSN 2083-8611 Nr 326, 2017 r.
[2] https://cambridge-diagnostics.pl/co-to-jest-mikrobiota-jelitowa-i-jakie-pelni-funkcje/
[3] https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/nr-41-kwiecien/probiotyki-4031.html
[4] https://bioalgi.pl/zywnosc-probiotyczna/