1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Kiszonki – „żywy” probiotyk w trosce o twoje jelita

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Rosnąca świadomość konsumentów na temat szkodliwości produktów wysoko przetworzonych sprawia, że na znaczeniu coraz bardziej zyskuje żywność funkcjonalna. Nic dziwnego zatem, że w ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się produkty, które poza wartościami odżywczymi dla organizmu, wykazują dodatkowo działanie prozdrowotne1 . Jedną z ważniejszych grup żywności funkcjonalnej stanowi żywność probiotyczna, której przedstawicielem są m.in. znane wszystkim kiszonki – prawdziwy sprzymierzeniec mikrobioty jelitowej.

Czym jest mikrobiota jelitowa i jaką rolę odgrywa w organizmie?

Mikrobiota jelitowa to populacja około 100 bilionów mikroorganizmów żyjących wewnątrz i na powierzchni organizmu człowieka[2]. Odgrywa ona kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka. Mikroorganizmy jelitowe wpływają na procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych, syntezują witaminy, a także pomagają w utrzymywaniu zdrowej skóry i błon śluzowych. Mikrobiota, poprzez stymulację produkcji przeciwciał i regulację odpowiedzi immunologicznej na infekcje, wpływa również na ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego. W przypadku, gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jakościowym i ilościowym równowagi mikrobioty, mówimy wówczas o dysbiozie. Stan ten może powodować liczne problemy zdrowotne, m.in.: choroby układu pokarmowego, schorzenia autoimmunologiczne czy nadwagę bądź otyłość. Ponieważ regulacja funkcjonowania całego organizmu, w tym mikrobioty jelitowej, w ogromnej mierze zależy od jakości odżywienia organizmu, warto ten proces wspomóc, sięgając po prebiotyki oraz żywność probiotyczną.

Żywność probiotyczna – czym się charakteryzuje?

To przede wszystkim produkty zawierające żywe, korzystne dla zdrowia mikroorganizmy, zwane probiotykami. Należą do nich szczepy bakterii lub drożdży, które żyją naturalnie w przewodzie pokarmowym. Żywność probiotyczna może zawierać różne szczepy bakterii, w tym Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Streptococcus thermophilus[3]. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki może pomóc wzmocnić odporność, poprawić trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz zapobiegać infekcjom jelitowym i chorobom przewodu pokarmowego. Żywność probiotyczna odgrywa ważną rolę w regulacji stanów zapalnych. Może mieć korzystny wpływ w leczeniu alergii oraz doskonale radzi sobie z łagodzeniem objawów nieprawidłowego wchłaniania przez jelita (biegunki).

Do żywności probiotycznej zaliczamy przede wszystkim:

  • kiszonki (np. kimchi, kapusta kiszona, ogórki kiszone);
  • zakwas (np. zakwas buraczany);
  • fermentowane produkty mleczne (np. kefir, maślanka, zsiadłe mleko)[4].

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Kiszonki – naturalny probiotyk, za który podziękują ci twoje jelita

Regularne spożywanie kiszonek probiotycznych może nieść wiele korzyści dla zdrowia. Zawarte w nich bakterie mlekowe, które kolonizują jelita, wspierają proces trawienia, przyczyniając się w ten sposób do poprawy pracy układu pokarmowego. Co więcej, kiszonki bogate są także w błonnik, który ma zbawienny wpływ na perystaltykę jelit. Regularne spożywanie fermentowanej żywności probiotycznej w postaci kiszonej kapusty, kimchi czy kiszonych ogórków, może również pomóc w redukcji stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

Kiszonki:

  • wspierają w utrzymaniu prawidłowej mikrobioty jelitowej,
  • pomagają w zmniejszeniu zaparć,
  • poprawiają wchłanianie składników odżywczych
  • przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.

WAŻNE! Nie każdy organizm dobrze toleruje kiszonki. Osoby, które zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi lub cierpią na choroby przewodu pokarmowego, przed zamiarem rozszerzenia jadłospisu o kiszone produkty, powinny skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.

Ekologiczna kiszona żywność probiotyczna – w trosce o układ pokarmowy i planetę

Warto pamiętać o wprowadzeniu do diety różnego rodzaju naturalnych probiotyków, w tym kiszonek. Jeśli dodatkowo zależy nam na włączeniu się w walkę o ochronę zasobów środowiska naturalnego, doskonałym rozwiązaniem będzie wybór ekologicznych kiszonek, np. certyfikowanego kimchi, kapusty kiszonej czy ogórków kiszonych.

Jadłospis wzbogacony w ekologiczne kiszonki będzie nie tylko ukłonem w stronę poprawy zdrowia, ale także dołożenie swojej cegiełki w walce o poprawę kondycji planety. Dlaczego? Żywność ekologiczna produkowana jest w pełnym poszanowaniu bioróżnorodności. Nie znajdziemy w niej chemicznych środków ochrony roślin, a sama produkcja odbywa się z troską o dobrostan zwierząt. Jest bezpieczna, ma mnóstwo smaku, a przy tym prosty skład, bazujący na naturalnych komponentach. Na sklepowych półkach szukaj produktów z symbolem Euroliścia – 12 białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na zielonym tle. To międzynarodowe oznaczenie, które gwarantuje certyfikację ekologiczną zatwierdzoną przez Unię Europejską.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Charsznickie Pola Natury sp. z o.o. sp.k. Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Źródła:

https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,12-zalet-jedzenia-kiszonek,artykul,96420851.html
https://odzywianie.hellozdrowie.pl/artykul-pokochaj-kiszonki/
https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kiszonki-to-najlepszy-probiotyk-aa-H7ZC-EZKn-Uj6Q.html


[1] „Prozdrowotne zachowania konsumentów na światowym rynku żywieniowym”, Gabriela Hanus, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Wydział Zarządzania, Katedra Badań Konsumpcji, Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, ISSN 2083-8611 Nr 326, 2017 r.
[2] https://cambridge-diagnostics.pl/co-to-jest-mikrobiota-jelitowa-i-jakie-pelni-funkcje/
[3] https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/nr-41-kwiecien/probiotyki-4031.html
[4] https://bioalgi.pl/zywnosc-probiotyczna/

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze