1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Cichy stan zapalny – zagrożenie, diagnoza i terapia

Cichy stan zapalny – zagrożenie, diagnoza i terapia

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Cichy stan zapalny rozwija się bezobjawowo i często pozostaje niezauważony przez długie lata. Jest on ściśle związany z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, cukrzyca, choroby neurodegeneracyjne, zaburzenia psychiczne, alergie czy przewlekłe bóle. Niepokojące jest, że cichy stan zapalny diagnozowany jest coraz częściej u dzieci. Dwoma głównymi przyczynami są nadwaga oraz nieproporcjonalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w organizmie.

Obu tym przyczynom można skutecznie zapobiegać i je leczyć, wprowadzając zmiany w stylu życia i diecie. Wiarygodnym narzędziem diagnostycznym służącym do oceny potencjalnego stanu zapalnego jest analiza profilu kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasu arachidonowego (AA) do kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz wskaźnik poziomu omega-3 są kluczowymi parametrami tej oceny.

Jaki cel powinniśmy obrać, jeśli chodzi o stosunek AA/EPA? Zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i omega-6, są niezbędne dla naszego zdrowia i muszą być dostarczane w diecie. Niestety, w zachodniej populacji stosunek tych dwóch rodzajów kwasów tłuszczowych jest zaburzony. Produkty gotowe i dominacja pokarmów pochodzenia zwierzęcego w diecie przyczyniają się do znacznego przewagi omega-6 nad omega-3. U przeciętnego Europejczyka stosunek AA do EPA wynosi około 15:1. Z terapeutycznego punktu widzenia pożądane jest osiągnięcie stosunku 2,5:1.

W celu przywrócenia równowagi i zmniejszenia stanu zapalnego konieczne jest ograniczenie spożycia kwasów omega-6 i regularne spożywanie kwasów omega-3. Z uwagi na niskie spożycie ryb oraz duże zanieczyszczenie ryb metalami ciężkimi wskazana jest suplementacja oczyszczonym olejem rybnym lub dla wegan olejem z alg wolnymi od PCB i innych substancji szkodliwych. Zalecana dawka terapeutyczna wynosi 2000 mg dziennie.

Podsumowując, wiele chorób, w tym choroby układu sercowo-naczyniowego, które stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie, jest związanych ze stanem zapalnym. Dlatego warto traktować cichy stan zapalny jako czynnik ryzyka i, jeśli to możliwe, unikać go już we wczesnym stadium. Zapobieganie temu rozpoczyna się już w okresie prenatalnym, dlatego ważne jest, aby matki dostarczały odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3 w czasie ciąży. Redukcja nadwagi oraz zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 wydają się być skutecznymi metodami leczenia i zapobiegania tej chorobie.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Literatura

1. Margină D, Ungurianu A, Purdel C, et al. Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jun 10;17(11):4135. doi: 10.3390/ijerph17114135
2. Hutchinson AN, Tingö L, Brummer RJ. The Potential Effects of Probiotics and ω-3 Fatty Acids on Chronic Low-Grade Inflammation. 2020 Aug 11;12(8):2402. doi: 10.3390/nu12082402
3. Calder PC, Bosco N, Bourdet-Sicard R, et al. Health relevance of the modification of low grade inflammation in ageing (inflammageing) and the role of nutrition. Ageing Res Rev. 2017 Nov;40:95-119. doi: 10.1016/j.arr.2017.09.001. Epub 2017 Sep 9.
4. Ebron K, Andersen CJ, Aguilar D, et al. A Larger Body Mass Index is Associated with Increased Atherogenic Dyslipidemia, Insulin Resistance, and Low-Grade Inflammation in Individuals with Metabolic Syndrome. Metab Syndr Relat Disord. 2015 Dec;13(10):458-64. doi: 10.1089/met.2015.0053. Epub 2015 Oct 2.
5. Li K, Huang T, Zheng J, Wu K, Li D. Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin 6 and tumor necrosis factor α: a meta-analysis. PLoS One. 2014 Feb 5;9(2):e88103. doi: 10.1371/journal.pone.0088103.
6. Madore C, Leyrolle Q, Lacabanne C, et al. Neuroinflammation in Autism: Plausible Role of Maternal Inflammation, Dietary Omega 3, and Microbiota. Neural Plast. 2016;2016:3597209. doi: 10.1155/2016/3597209. Epub 2016 Oct 20.
NORSAN – producent naturalnych suplementów diety olei i kapsułek Norsan Omega-3, z ryb i wegańskich z alg

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze