Oto kilka prostych sprawdzonych sposobów, jak zdrowo przejść przez czas ciąży.
- pij dużo wody, mineralnej, przegotowanej, tak jak lubisz - przynajmniej 1,5 litra dziennie.
- nadal sięgaj po kwas foliowy, lub też kompleks witamin z kwasem foliowym, ale w porozumieniu z ginekologiem.
- złota zasada przy jedzeniu: jesz dla dwojga, nie za dwoje.
- jedz najwięcej produktów zbożowych (od pełnoziarnistego chleba, po kasze, ryż i płatki), podobnie dużo produktów bogatych w białko, jak ryby, mięso, jajka, orzechy, kiełki, rośliny strączkowe. Warzywa powinny stanowić 25 proc. twojej diety, a owoce (zarówno suszone jak i świeże) jedynie 5 proc.
- pamiętaj o tym, że w ciąży warto nadal dbać o sylwetkę, oczywiście po konsultacji z lekarzem. Nie pobiegniesz w maratonie, ale nadal możesz chodzić na jogę, pływać, czy urządzać sobie rozgrzewające marszruty.
- staraj się nie jeść tyle słodyczy i rzeczy słonych, co przed ciążą. Gdy poczujesz ochotę na coś słodkiego, miej pod ręką suszone owoce; nie jedz solonych i prażonych orzechów.
- to banał, ale zrezygnuj z alkoholu, mocnej kawy i herbaty, odpuść sobie słodzenie herbaty dwiema łyżeczkami cukru (zastąp cukier np. miodem), ze smażonych potraw, a także z surowego mięsa.
- dbaj o ciało, żeby dobrze wyglądało także po ciąży. Nawilżaj je olejkami, balsamami dla kobiet w ciąży, byś nadal czuła się atrakcyjna.