Składniki na 6 porcji: 4–5 tub kalmarów, 5–6 świeżych łodyg selera naciowego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suchego czerwonego pieprzu, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 8 łyżek oliwy, 2 cytryny.
Czas przygotowania: 45 min
Wrzucić ziarna pieprzu, kolendry i kminu na suchą patelnię i prażyć na wolnym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Uprażone umieścić w miseczce, zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 6 łyżkami oliwy. Tuby kalmarów pokroić w cienkie paski. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać kalmary, sok z jednej cytryny i dusić 3–4 min na ostrym ogniu. Łodygi selera pokroić w cienkie paski, używając obieraczki do ziemniaków. Połączyć z kalmarami oraz sosem z oliwy i przypraw. Na koniec posypać kardamonem.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!