Składniki na 4 porcje:
-
6 średnich buraków,
-
2 czerwone cebule,
-
2 jabłka, papryka,
-
2 marchewki,
-
por,
-
pietruszka,
-
kawałek selera,
-
4 średnie ziemniaki,
-
słoiczek gotowego zakwasu buraczanego,
-
2 ząbki czosnku,
-
1/2 łyżeczki majeranku,
-
2 i 1/2 l wody,
-
1/3 łyżeczki pieprzu, ewentualnie 1/4 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 60 min
Warzywa i jabłka umyć. Do garnka wlać wodę, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Buraki cienko obrać, również pokroić w kostkę i dodać do zupy. W międzyczasie tak samo przygotować marchewkę, pietruszkę, paprykę, jabłka, pora i cebulę. Następnie wrzucić do garnka. Gdy warzywa będą prawie miękkie, wlać zakwas i gotować wszystko razem około 15 min. Doprawić według uznania posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.