Składniki na 8 porcji: 200 g ciemnej czekolady, 100 g masła, 200 g śmietanki 36-proc., 3 żółtka, 100 g drobnego cukru. Czas przygotowania: 40 min (dodatkowo 3 godz. chłodzenie).
Małą foremkę keksową wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Czekoladę zetrzeć na tarce, rozpuścić w gorącej kąpieli, dodać masło i mieszać, aż masy się połączą. Zimną śmietankę ubić mikserem. Do miski wyłożyć żółtka i cukier. Umieścić ją nad garnkiem z gorącą wodą, ubijać żółtka ok. 3–4 min, aż staną się gęste. Po 3–4 min zdjąć z garnka i ubijać jeszcze 4 min. Do masy jajecznej wlać masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Połączyć z 1/3 ubitej śmietanki i powtórnie wymieszać, następnie – z pozostałą śmietanką, znów wymieszać i wyłożyć do keksówki. Pozostawić na noc w lodówce.