Składniki na 6–8 porcji: 250 g górskich płatków owsianych, puszka skondensowanego mleka słodzonego, po 40 g ziaren sezamu, dyni i słonecznika, 120 g niesolonych orzechów arachidowych, 120 g suszonej żurawiny, 80 g wiórków kokosowych. Czas przygotowania: 75 min
Wymieszać wszystkie suche składniki w dużej misce, mleko podgrzać w rondlu, ale nie gotować. Wlać gorące mleko do miski i dokładnie wymieszać z resztą składników. Przygotować blachę o wymiarach 25 na 30 cm, wysmarować ją masłem. Masę przełożyć na blachę i równomiernie rozprowadzić plastikową szpatułką, wyrównując powierzchnię. Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu
odstawić na 15 min, aż masa zastygnie, a następnie pokroić na kawałki. Zapakować do pudełek dopiero po całkowitym ostudzeniu.