Minipizze kukurydziane
Wlać ciepłe mleko do miski, dodać łyżkę mąki orkiszowej, łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać 2 rodzaje przesianej mąki, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut. Gdy będzie już elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 kulki, każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno foremek do tartaletek.
Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć wybranymi dodatkami: serem, uprzednio podduszonymi boczniakami z cebulą lub plastrem łososia i kawiorem albo ananasem i drobno pokrojoną żółtą papryką. Wszystkie posypać szczyptą oregano i odstawić, by ciasto trochę wyrosło.
Piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto może wyrastać w piekarniku nagrzanym do 40–50 stopni C, następnie trzeba zwiększyć temperaturę do 180 stopni C.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!