Składniki na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka, po główce brązowej i zielonej karbowanej sałaty, po kilka listków rukoli i botwinki, 2–3 gałązki kopru, 1/2 pęczka tymianku, po kilka gałązek kolendry i estragonu, po 1,5 łyżki zmiażdżonego czarnego i czerwonego pieprzu, 8 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego, sok i skórka z 2 limonek, łyżeczka startego imbiru,
1/3 łyżeczki soli, ewentualnie kilka strączków groszku cukrowego.
Czas przygotowania: 15 min plus marynowanie|Składniki na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka, po główce brązowej i zielonej karbowanej sałaty, po kilka listków rukoli i botwinki, 2–3 gałązki kopru, 1/2 pęczka tymianku, po kilka gałązek kolendry i estragonu, po 1,5 łyżki zmiażdżonego czarnego i czerwonego pieprzu, 8 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego, sok i skórka z 2 limonek, łyżeczka startego imbiru,
1/3 łyżeczki soli, ewentualnie kilka strączków groszku cukrowego.
Czas przygotowania: 15 min plus marynowanie
Zioła posiekaj, razem z pieprzem wysyp na płaski talerz. Steki z tuńczyka posól i dokładnie obtocz w kolorowym pieprzu i ziołach. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, sok i skórkę z limonki oraz starty imbir. Skrop połową marynaty steki z tuńczyka, włóż w woreczek foliowy i odłóż na 3 godz. do lodówki. Po zamarynowaniu steków w lodówce wyjmij je z woreczka i smaż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 3 min z każdej strony. Opłucz i osącz sałaty. Na talerzu układaj liście wraz z kawałkami grillowanego tuńczyka. Skrop pozostałą marynatą, ewentualnie ozdób strączkami groszku cukrowego. Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!