Na formę o średnicy 21 cm.
Biszkopt makowy: 250 g maku,
6 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka, 1 szklanka cukru lub cukru pudru, 2 łyżki przesianej bułki tartej, 2 łyżki miodu, 300 g konfitury z dzikiej róży
Polewa czekoladowo-gruszkowa: 120 ml przecieru (musu) z gruszek konferencji, 100 ml miodu, 120 g cukru, 150 ml śmietanki kremówki 30%, 60 g kakao Wedel, 10 g namoczonej w wodzie żelatyny. Biszkopt makowy: mak dwukrotnie opłukać – wsypać do garnka, zalać wodą, wymieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad. Czynność powtórzyć. Oczyszczony mak zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć z ognia, odsączyć, ostudzić i zemleć. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy, i ponownie posmarować masłem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszystą pianę (około 15 minut), białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Całość wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać kilka minut, następnie szerzej otworzyć drzwiczki i poczekać kolejnych kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przecier gruszkowy zagotować z miodem, śmietaną i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodać kakao i żelatynę. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć konfiturą różaną, wierzch posmarować polewą czekoladowo-gruszkową i odstawić do lodówki. Przepis z książki Roberta Sowy „Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka już do kupienia w naszej księgarni.