1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sernik czekoladowy

Składniki na 8 porcji: 300 g gorzkiej czekolady, 1 kg kremowego zmielonego białego sera, 150 g cukru trzcinowego, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 3 łyżki płatków czekoladowych, budyń waniliowy. Spód: 200 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 120 g masła, jajko, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki grubej soli, 1/2 łyżeczki suszonej papryki chili w płatkach. Czas przygotowania: 100 minut|Składniki na 8 porcji: 300 g gorzkiej czekolady, 1 kg kremowego zmielonego białego sera, 150 g cukru trzcinowego, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 3 łyżki płatków czekoladowych, budyń waniliowy. Spód: 200 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 120 g masła, jajko, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki grubej soli, 1/2 łyżeczki suszonej papryki chili w płatkach. Czas przygotowania: 100 minut

Z mąki, kakao, jajka, masła i śmietany zagnieść kruche ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Tortownicę wysypać grubą solą oraz płatkami suszonej papryki chili. Wyłożyć ciastem. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem, dodając stopniowo ser, kakao, roztopioną czekoladę i budyń. Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Wylać masę na ciasto i piec około 60 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze