1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sernik nowojorski

Puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach: specjał z Nowego Jorku.

Spód: 165g ciasteczek digestive, 90g margaryny lub masła

Masa serowa: 1400g serka kremowego, 250g cukru, 64g mąki pszennej, 5 jajek, 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Tortownicę owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową – przygotować do pieczenia w kąpieli wodnej. Ciasteczka rozkruszyć, masło roztopić i połączyć z ciasteczkami – powstałą masą wyłożyć dno tortownicy i włożyć ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Składniki masy serowej dokładnie zmiksować. Zagotować dużą ilość wody. Masę wylać na spód z ciasteczek. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 45min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30min. Podczas pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały. Po tym czasie sernik powinien być upieczony. Pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyciągnąć i pozostawić we formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić na noc do lodówki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze