Jest już Nowy.
Młody.
Świeży jak poranne bułeczki.
Nieskalany bagażem doświadczeń i przejść.
Jak mój nowy kalendarz.
Od lat tej samej firmy.|Jest już Nowy.
Młody.
Świeży jak poranne bułeczki.
Nieskalany bagażem doświadczeń i przejść.
Jak mój nowy kalendarz.
Od lat tej samej firmy.
Czytam cytaty z Małego Księcia. Przerzucam czyste kremowe kartki. Zaledwie kilka jest zapisanych. Zapełnię je dobrymi emocjami, myślami i wydarzeniami. Zanotuję ciekawe przepisy znalezione w podróży. Tymczasem popijam eggnog. Czy to nie bogowie maczali w nim palce?
Składniki
- na dwie porcje
- jajka wiejskie 2 sztuki
- czekolada w proszku 6 dużych łyżek
- cukier puder 3 łyżki
- cukier muscovado 1 łyżka
- masło 20 g
- sól szczypta
- kardamon mielony 1 płaska łyżeczka
- brandy pół szklanki
- mleko pół szklanki
- śmietanka kremówka pół szklanki
Sposób przygotowania
- W garnku rozpuścić masło. Dodać czekoladę i wymieszać aby powstała gładka masa. Dodać mleko i śmietanę. Gotować wolno na małym ogniu 5 minut.
- Dodać kardamon i brandy i wyłączyć grzanie.
- Skorupki jajek sparzyć gorącą wodą. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru i łyżką muscovado na puszystą masę.
- Białka ubić na sztywno ze szczypta soli i łyżką cukru pudru.
- Do żółtek z cukrem wlewać czekoladę z brandy stale miksując. Rozlać do dwóch filiżanek.
- Wyłożyć na wierzch ubite białka i polać resztą masy czekoladowej.
- Pysznego Nowego!
* uwaga!przepis zawiera surowe jajka