1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Noworocznie. Eggnog z czekoladą i kardamonem

Jest już Nowy. Młody. Świeży jak poranne bułeczki. Nieskalany bagażem doświadczeń i przejść. Jak mój nowy kalendarz. Od lat tej samej firmy.|Jest już Nowy. Młody. Świeży jak poranne bułeczki. Nieskalany bagażem doświadczeń i przejść. Jak mój nowy kalendarz. Od lat tej samej firmy.

Czytam cytaty z Małego Księcia. Przerzucam czyste kremowe kartki. Zaledwie kilka jest zapisanych. Zapełnię je dobrymi emocjami, myślami i wydarzeniami. Zanotuję ciekawe przepisy znalezione w podróży. Tymczasem popijam eggnog. Czy to nie bogowie maczali w nim palce?

Składniki
  • na dwie porcje
  • jajka wiejskie 2 sztuki
  • czekolada w proszku 6 dużych łyżek
  • cukier puder 3 łyżki
  • cukier muscovado 1 łyżka
  • masło 20 g
  • sól szczypta
  • kardamon mielony 1 płaska łyżeczka
  • brandy pół szklanki
  • mleko pół szklanki
  • śmietanka kremówka pół szklanki
Sposób przygotowania
  • W garnku rozpuścić masło. Dodać czekoladę i wymieszać aby powstała gładka masa. Dodać mleko i śmietanę. Gotować wolno na małym ogniu 5 minut.
  • Dodać kardamon i brandy i wyłączyć grzanie.
  • Skorupki jajek sparzyć gorącą wodą. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru i łyżką muscovado na puszystą masę.
  • Białka ubić na sztywno ze szczypta soli i łyżką cukru pudru.
  • Do żółtek z cukrem wlewać czekoladę z brandy stale miksując. Rozlać do dwóch filiżanek.
  • Wyłożyć na wierzch ubite białka i polać resztą masy czekoladowej.
  • Pysznego Nowego!
* uwaga!przepis zawiera surowe jajka

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze