Święto Trzech Króli, tradycyjnie, daje znak do tańca i zapustowych szaleństw kulinarnych. W tym roku, ten rozkoszny czas będzie trwał aż 2 miesiące!|Święto Trzech Króli, tradycyjnie, daje znak do tańca i zapustowych szaleństw kulinarnych. W tym roku, ten rozkoszny czas będzie trwał aż 2 miesiące!
Pączki, faworki, oponki, karnawałowe róże mają zielone światło. Możemy sobie folgować i wcinać do woli, przynajmniej teoretycznie... A w ramach zajęć praktycznych zapraszam w podróż w rejony, gdzie karnawał znaczy o wiele więcej niż u nas, gdzie jest wydarzeniem, do którego przygotowania trwają przez pozostałą część roku. Jedziemy do Brazylii! Na brigadeiros. To jeden z najsłynniejszych w świecie brazylijskich przysmaków. Trufle wykonano po raz pierwszy w r. 1940 na cześć brygadiera Eduardo Gomesa, który odgrywał znaczącą rolę w życiu politycznym Brazylii w ubiegłym stuleciu. Kajmakowe kuleczki, zwieńczone czekoladową posypką, są szybkim, prostym pomysłem na smakowity deser. Bom apetite!
Składniki
- na ca 25 kuleczek
- skondensowane mleko słodzone 1 puszka
- masło 1 łyżka + dodatkowo masło do wysmarowania rąk
- kakao 3 łyżki
- wiórki czekoladowe lub kokosowe lub mielone orzechy do obtaczania trufelków
Sposób przygotowania
- Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy kakao i 1 łyżkę masła.
- Podgrzewamy do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Potrwa to około kwadransa.
- Gdy tak się stanie, masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia talerz lub płaską formę do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia.
- Następnie natłuszczonymi dłońmi formujemy nieduże kuleczki, obtaczamy je w swojej ulubionej posypce i wstawiamy do lodówki, by dobrze stężały.