1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

123rf.com
123rf.com
Coraz częściej klasyczne burgery z mięsem zastępowane są wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego.

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne.

Jak przyrządzić burgery z ciecierzycy?w

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (np. marki Jasmeen) 1 jajko posiekana pietruszka i szczypiorek garść kaparów garść pokruszonego sera pleśniowego 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 czerwona cebula oliwa z oliwek do smażenia ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu ¼ szklanki bułki tartej łyżeczka octu ryżowego

Dodatki: 1 czerwona cebula, 1 malinowy pomidor, liście rukoli, kiełki, młoda cukinia, 2 bułki pełnoziarniste Składniki na sos ziołowy: 300 g jogurtu greckiego; posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek; 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; sól i pieprz

Przygotowanie: - Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. - Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty. - Odsączoną ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony. - Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze