Coraz częściej klasyczne burgery z mięsem zastępowane są wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego.
Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne.
Jak przyrządzić burgery z ciecierzycy?w
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
1 jajko
posiekana pietruszka i szczypiorek
garść kaparów
garść pokruszonego sera pleśniowego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek do smażenia
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
¼ szklanki bułki tartej
łyżeczka octu ryżowego
Dodatki: 1 czerwona cebula, 1 malinowy pomidor, liście rukoli, kiełki, młoda cukinia, 2 bułki pełnoziarniste
Składniki na sos ziołowy: 300 g jogurtu greckiego; posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek; 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
- Odsączoną ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
- Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.