Deser inspirowany Bliskim Wschodem.
Składniki
150 g daktyli
100 ml wody
50 g masła sklarowanego (najlepiej domowego) lub oleju kokosowego (może być rafinowany)
30 g wyłuskanych pistacji
Sposób przygotowania
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z wodą na jednolitą masę (daktyle jeżeli są twarde i wyschnięte, możemy wcześniej połączyć z wodą). Daktylową masę przekładamy na patelnię. Dodajemy tłuszcz. Całość smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i poczujemy charakterystyczny, karmelowy zapach. Pod koniec dodajemy pistacje (blok można również przygotować dodając inne orzechy). Masę przekładamy do wysmarowanej olejem, prostokątnej foremki. Wkładamy do lodówki. Aby przyśpieszyć proces tężenia, masę można też na chwilę włożyć do zamrażarki. Kiedy stężeje, wyjmujemy ją i kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.