Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.
Krem daktylowy
- Namoczone daktyle, bez wody, zmiksuj blenderem na gładką masę z masłem orzechowym. W trakcie blendowania dodawaj pozostałą wodę z moczenia, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw go szczyptą soli.
- Krem daktylowy rozsmaruj na cieście, a posiekane orzechy laskowe i migdały rozsyp równomiernie po całym cieście. Smacznego!
Składniki
Ciasto kruche:1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Niepełna 1 szklanka zimnego oleju kokosowego
4 łyżki zimnej wody
¼ szklanki cukru pudru
szczypta soli
Ciasto bez pieczenia:
200g migdałów
100g orzechów laskowych
150g suszonych daktyli
Krem daktylowy:
1 ½ szklanki suszonych daktyli, namoczonych w wodzie
½ szklanki masła orzechowego
½ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki migdałów
szczypta soli 12
Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto dokładnie połącz na stolnicy lub w naczyniu malaksera. Następnie uformuj z ciasta kulę i owiń folią, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj do wymiarów formy. Przełóż je delikatnie do foremek, nakłuj całą powierzchnię ciasta widelcem i przełóż do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez około 17 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione.
- Po schłodzeniu ciasta nadają się do dekorowania.
Składniki na ciasto bez pieczenia należy zmielić w małym malakserze (orzechy) i połączyć ze zblendowanymi daktylami. Na gotowym cieście rozsmaruj krem kajmakowy (daktylowy).
Podsumowanie przepisu
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun. Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com. Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.