1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Oczyszczające, jednodniowe menu

Oczyszczające, jednodniowe menu

fot. iStock
Na jeszcze nie takie ciepłe marcowe lub kwietniowe dni idealnie sprawdzi się „płynny detoks”. Rano wypij odżywczego i oczyszczającego szejka z mango i kolendry, która usuwa z organizmu nawet metale ciężkie, a jest najskuteczniejsza w połączeniu z chlorellą. Na obiad i kolację proponuję talerz rozgrzewającej zupy, która zapewni odpowiednie nawodnienie komórek. Tę metodę możesz kontynuować przez 7 dni, codziennie zmieniając menu. Kieruj się zasadą: na śniadanie owocowy szejk (najlepiej zielony, z dodatkiem świeżych liści sałaty, pietruszki, natki kolendry), a na obiad i kolację lekkie warzywne zupy (z niewielkim dodatkiem roślin strączkowych i kasz). Smacznego!  

Zielony szejk z mango i kolendrą

Składniki (porcja dla jednej osoby):
  • obrane, dojrzałe mango pokrojone na małe kawałki   
  • 1/2 dojrzałego banana  
  • 1/2 dojrzałego awokado  
  • 1/2 dużego pęczka lub cały mały pęczek natki kolendry
  •  1 łyżeczka chlorelli w proszku (opcjonalnie)  
  • 400 ml wody
  •  sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Spożywamy świeżo po zmiksowaniu.

 Krem z selera

Składniki (porcja dla jednej osoby na cały dzień):   
  • 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia  
  • 300 g korzenia selera (obranego i pokrojonego w kostkę)  
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku  
  • ok. 600 ml wody  
  • 2 łyżki kaszy jaglanej   
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny  
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej  
  • świeżo mielony (najlepiej kolorowy) pieprz do smaku  o
  • drobina soku z cytryny do smaku  
  • garść drobno poszatkowanego selera naciowego 
  • łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Na tłuszczu pod pokrywką dusimy selera przez 5 minut. Uważamy, aby go nie przypalić. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i dusimy jeszcze chwilę. Wlewamy wodę. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy, aż będzie miękka. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, sól, gałkę, pieprz i sok z cytryny. Jemy z drobno poszatkowanym selerem naciowym i tłoczonym na zimno olejem.

Przeczytaj więcej w artykule:Jak skutecznie oczyścić organizm?

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze