Jajko sadzone z mleka kokosowego i melona, galaretka z herbaty z pianką cytrynową czy lody o smaku jajecznicy i bekonu – jeśli chcecie się nauczyć tak gotować, przyjdźcie w niedzielę na warsztat Łukasza Konika.
Owe szokujące lody - to już kulinarny klasyk: warto obejrzeć jak omawia ich powstawianie na Youtube ich wynalazca, słynny szef kuchni Heston Blumenthal.
Albo posłuchać Łukasza Konika, który w ramach festiwalu Przemiany, Centrum Nauki Kopernik zaprasza na Śniadanie na Trawie.
W plenerowym laboratorium kulinarnym Łukasz poprowadzi pokaz, warsztaty oraz zaprosi na degustację potraw kuchni molekularnej, w której do tworzenia potraw potrzebny jest m.in. ciekły azot, komory próżniowe, homogenizery i inne skomplikowane maszyny.
Specjalnie dla Zwierciadło.pl Łukasz Konik opowiada o warsztacie.
Dlaczego kuchnia molekularna?
Festiwal Przemiany to jedno z trzech najważniejszych w tym roku wydarzeń zorganizowanych w ramach starań Warszawy o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Pomyślałem, że musimy z odpowiednim rozmachem wyciągnąć ludzi z domów i zaprosić ich właśnie z rana na "Śniadanie na Trawie" w troszkę innym niż zazwyczaj wydaniu.
Jakie sztuczki pokażesz podczas warsztatów?
Będzie zabawa m.in z ciekłym azotem. Obiecuję, że każdy będzie mógł się wcielić w rolę kucharza i mógł przygotować samodzielnie jedno z dań z menu.
Czy któreś z nich będzie można potem powtórzyć w domu?
Niektóre dania będzie można przygotować samodzielnie, chociażby jajko sadzone z mleka kokosowego oraz melona. Dla zaawansowanych "kucharzy" będzie zadanie domowe - zakładające wywabienie z łóżka drugiej osoby...
Czego będzie można spróbować?
Na początku będziemy serwować kawior z buraczków na grzance, jajko sadzone z mleka kokosowego oraz mango a na deser słynne lody o smaku jajecznicy i bekonu oraz wiele innych potraw, ale ich nazw ani składników nie zdradzę. Niech to będzie zachętą, żeby by przyjść na festiwal - koniecznie z całą rodziną!
Festiwal Przemiany odbędzie się w Warszawie w dniach 1-4 września. W programie imprezy znajdą się wydarzenia o charakterze artystycznym, naukowym, warsztatowym i dokumentalnym. Będą się one odbywać jednocześnie po obu stronach Wisły: w Centrum Nauki Kopernik, Cudzie nad Wisłą, na nadwiślańskim nabrzeżu i w starej części Pragi Północ.
Warsztaty Kuchni Molekularnej
prowadzący: Łukasz Konik
czas: 4 września, niedziela, 11-13.30
miejsce: Park Odkrywców