1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepisy na pyszne, letnie obiady według Karoliny i Macieja Szaciłło

Przepisy na pyszne, letnie obiady według Karoliny i Macieja Szaciłło

Zobacz galerię 7 Zdjęć
Obiad zajmuje istotne miejsce w polskiej tradycji. Słynne obiady czwartkowe króla Stanisława Augusta stały się centrum spotkań o charakterze towarzyskim, literackim i naukowym. Oto przepisy na pyszne, letnie obiady, które przyrządzicie szybko i z przyjemnością!

Tajskie zielone curry z papryką

Składniki:
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego (może być rafinowany)
  • 2 drobno poszatkowane zielone ostre papryczki (w zależności od poziomu oczekiwanej ostrości z pestkami lub bez)
  • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka starty na tarce o drobnych oczkach
  • 7 drobno poszatkowanych listków limonki kaffir (świeżych lub suszonych) lub skórka otarta z 1 limonki
  • garść poszatkowanej natki kolendry
  • 250 ml mleka kokosowego dobrej jakości (bez szkodliwych dodatków, minimum 75% miąższu kokosowego)
  • 200 ml wody
Smażone tofu i warzywa:
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 150 g naturalnego tofu pokrojonego w kostkę
  • kolba kukurydzy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 3-4 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (bez glutaminianu sodu)
  • 1 łyżeczka wybranej substancji słodzącej (np. syrop klonowy, ksylitol, słód jęczmienny)
  • sok z limonki dla smaku
  • garść kiełków fasolki mung i poszatkowana natka kolendry
  • 100 g makaronu sojowego przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na zieloną pastę curry miksujemy w przystawce do blendera ręcznego lub ucieramy zgodnie z kolejnością składników w moździerzu (dodajemy jeden po drugim i ucieramy). Na oleju podsmażamy całą zieloną pastę curry, aż wydobędzie się intensywny aromat. Uważamy, żeby nie przypalić. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Kolbę kukurydzy obieramy z liści i obkrawamy dookoła nożem, tak aby odciąć wszystkie ziarenka. Kukurydzę i pozostałe warzywa dodajemy do curry. Gotujemy ok. 10 minut, aż kukurydza zmięknie. W tym czasie przygotowujemy tofu: na 1 łyżce oleju ryżowego podsmażamy tofu z każdej strony na złoty kolor. Tofu dodajemy do curry. Następnie dodajemy sos sojowy, wybraną substancję słodzącą i sok limonki do smaku. Podajemy przybrane natką kolendry, kiełkami fasolki mung z makaronem sojowym.

Nadziewane papryki

Składniki (nadzienie):
  • 200 g tofu
  • 250 g (2 średniej wielkości) dojrzałych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 kromka (ok. 50 g) dobrej jakości pełnoziarnistego (np. żytniego) lub gryczanego chleba na zakwasie pokrojona w drobną kostkę
  • drobno poszatkowany mały pęczek natki pietruszki
  • drobno poszatkowany mały pęczek koperek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 drobno poszatkowana papryczka chilli (z pestkami lub bez, opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sos sojowy dobrej jakości do smaku (bez glutaminianu sodu)
  • ok. 500-600 g czerwonej/zielonej papryki (dobrze sprawdza się spiczasta lub okrągła)
  • 2-3 łyżki wody
  • 150 g ryżu brązowego (najlepiej Basmati lub krótkoziarnistego ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
Sałata:
  • 100 g liści ulubionej sałaty np. rukoli, rzymskiej
  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
  • dobrej jakości ocet winny do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy papryki. Przygotowujemy papryki: paprykę spiczastą nacinamy wzdłuż (nie usuwamy ogonka). Przez powstałe nacięcie usuwamy pestki. Możemy to zrobić pod wodą. Z kolei okrągłe papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i przekrawamy na 4 części. Powstałe w ten sposób kawałki papryki nadziewamy (spiczaste nacięte papryki z ogonkami) lub wypełniamy farszem (łódeczki z okrągłej papryki). Papryki dusimy na patelni pod przykryciem z 2-3 łyżkami wody (ok. 30 minut). W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Co jakiś czas zdejmujemy na chwilę pokrywkę. Gotowe papryki powinny być miękkie. Podajemy je z ryżem i sałatą.

Sałata z bobem i grzankami

Składniki:
  • ok. 400 g ugotowanego i obranego bobu
  • 100 g ulubionej liści sałaty np. rukoli, rzymskiej, karbowanej
  • 1 duży, dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki i grillowana pod pokrywką na suchej patelni (aż stanie się miękka i przypieczona)
  • 5-6 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
Grzanki:
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 kromki pełnoziarnistego (najlepiej żytniego) lub gryczanego pieczywa na zakwasie pokrojone w kostkę
  • 1 obrany ząbek czosnku (opcjonalnie)
Dressing:
  • 2 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu lub wybranej substancji słodzącej np. nierafinowanego syropu z agawy
  • 1 łyżeczka jasnej musztardy
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju (np. rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki polewamy dressingiem i posypujemy grzankami. Przygotowujemy grzanki: chleb z czosnkiem podpiekamy na oliwie, aż będzie chrupiący i przyrumieniony. Przygotowujemy dressing: ocet balsamiczny mieszamy z miodem i musztardą. Następnie cienką strużką wlewamy wybrany olej. Cały czas mieszamy, aż utworzy się emulsja.

Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

Składniki:
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka drobno poszatkowany
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1-2 drobno poszatkowane czerwone papryczki chilli (z pestkami lub bez)
  • 100 g naturalnego tofu pokrojonego w dość drobną kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1/2 pora (ok. 100 g) pokrojonego w plasterki
  • 100 g brokuł podzielonego na małe różyczki
  • 4-5 łyżek dobrej jakości sosu sojowego (bez glutaminianu sodu)
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka chrzanu
  • ocet jabłkowy do smaku
  • 100 g makaronu z brązowego ryżowego przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1/2 pęczka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
  • kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania: Na oleju ryżowym podsmażamy imbir, czosnek i chilli na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić. Dodajemy tofu. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku. Dodajemy makaron ryżowy i rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy. Sprawdzamy balans smaku ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy któryś ze składników (np. sos sojowy lub ocet). Podajemy przybrane kiełkami rzodkiewkami.

Sałatka z pęczaku z czarną soczewicą i ziołami

Składniki:
  • 100 g pęczaku
  • ok. 250-300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • 50 g czarnej soczewicy Beluga
  • ok. 150 ml wody
  • poszatkowany pęczek natki koperku
  • poszatkowany pęczek pietruszki
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1 duży, dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • 1/2 zielonego ogórka pokrojonego w kostkę
  • pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • poszatkowana papryczka chilli (z pestkami lub bez)
  • sok z cytryny do smaku
  • nierafinowana sól do smaku
Sposób przygotowania: Pęczek z wodą i solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż ziarenka wchłoną całą wodę i staną się miękkie (ok. 25-30 minut). Mniej więcej w tym samym czasie przygotowujemy czarną soczewicę. Zalewamy soczewicę wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż ziarenka będą miękkie (powinny się bez problemu rozgnieść między palcami). Przestudzony pęczak i czarną soczewicę łączymy z pozostałymi składnikami.

Makaron Indo-Chinese

Składniki:
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez)
  • 200 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 dużego pora pokrojonego w plasterki
  • 200 ml wody
  • 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki
  • 100 g makaronu sojowego przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (bez glutaminianu sodu)
  • 1 łyżeczka wybranej substancji słodzącej (np. syrop klonowy, ksylitol, słód jęczmienny)
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy garam masala lub dobrej jakości gotowej mieszanki garam masala
  • sok z cytryny do smaku
  • poszatkowana dymka
Sposób przygotowania: Na oleju podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę chilli. Powinny być mocno przysmażone, ale nie spalone. Dodajemy pieczarki i pora. Całość dusimy ok. 2-3 minut i wlewamy wodę. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy ok. 5-7 minut, aż por będzie miękki, a pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dodajemy makaron sojowy, sos sojowy, wybraną substancję słodzącą, garam masalę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Sprawdzamy balans smaku: słodkiego, ostrego, słonego i kwaśnego. W razie potrzeby równoważymy smak (np. dodając więcej soku z cytryny lub sosu sojowego). Podajemy posypane dymką.

Więcej przepisów na m.in. tajskie, włoskie, marokańskie dania w książce "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu to dobry przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z foodparingiem. (Fot. 123rf)
Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu to dobry przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z foodparingiem. (Fot. 123rf)
Foodpairing, czyli zestawianie ze sobą pozornie kontrastujących smaków, nie jest nowością w świecie kulinarnym. Od dawna wiemy już, że bardzo różniące się między sobą składniki mogą stworzyć potrawę o niespotykanym aromacie.

Foodpairing wymaga jednak nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Na dobry początek polecamy sprawdzony przepis na tartę z boczkiem i orzechami w karmelu.

Tarta z boczkiem ze słodką nutą

Składniki na ciasto: 
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Pozostałe składniki:
  • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • 150 g sera Podlaskiego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • rukola
  • konfitura żurawinowa
Sposób przygotowania:

Najpierw należy przyrządzić ciasto: mąkę posiekać z masłem, potem dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut, po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, następnie wyciągnąć do ostygnięcia. 

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starty na grubej tarce ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniPodawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową. Smacznego!

  1. Kuchnia

Tarta z botwinką i kozim serem

Fot. iStock
Fot. iStock
Botwinka. To ona została królową tego tygodnia. Kosz pełen zielono czerwonych liści z dumą postawiłam w centralnym punkcie kuchni. Podziwiam malutkie buraczki i dopiero co wykształcone liście. Zgrabnie zebrane w pęczki. Wyglądają jak bukiety i proszą się o wstawienie do wody. Łatwo omdlewają i tracą swą jędrność. Dają tak wiele kulinarnych wyborów.

Listki dodaję do sałatek. Małe buraczki, łodygi i pozostałe liście znajdą się w chłodniku, pierogach i tarcie. Moje botwinkowe kreacje.

Ciasto na tartę:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę, schłodzonego
  • 1 jajko wiejskie
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 40 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 1 pęczek młodej botwinki 
  • 1 szalotka
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 150 g koziego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • miód kasztanowy lub akacjowy do polania
  • świeży tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wysypać mąkę na blat, zrobić w środku wgłębienie, w które wsypać sól, wbić jajko i dodać kostki masła. Posiekać wszystko nożem do połączenia wszystkich składników. Wlać wodę i szybko połączyć ją z ciastem. Powinno być gładkie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę do zapiekania wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Piec 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier z fasolą i wyłożyć nadzieniem.

Nadzienie:

Na patelnię wylać oliwę, dodać pokrojoną szalotkę i ząbki czosnku. Lekko podsmażyć. Dorzucić umytą i pokrojoną botwinkę, poddusić przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wyłożyć nadzienie na ciasto. Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut. Na zapieczoną botwinkę wyłożyć kawałki koziego sera, wstawić z powrotem do pieca i zapiec jeszcze przez 5 minut. Podawać tartę polaną ulubionym miodem, z gałązkami tymianku.

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl

  1. Kuchnia

Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem

Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło)
Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło)
Tak przygotowane orzechy pasują niemal do wszystkiego – mogą być podawane jako samodzielna przekąska lub stanowić przepyszne uzupełnienie niesłodkich dań. Gdy zdrowe tłuszcze z orzechów połączą się z leczniczymi właściwościami rozmarynu, otrzymamy prostą, ale jakże mocarną strawę dla mózgu.

Przepis pochodzi z książki „Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć.”, Julie Mooris

Składniki na 2 szklanki/8 porcji

2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego 11/2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka cukru kokosowego 2 szklanki surowych połówek orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170–180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. 2. W średniej misce wymieszaj olej kokosowy, rozmaryn, sól, pieprz cayenne i cukier kokosowy. Wsyp orzechy i mieszaj tak długo, aż będą dokładnie obtoczone tłuszczem i przyprawami. Rozłóż je na blasze i piecz przez 10–15 minut lub do czasu, aż orzechy zrobią się złotobrązowe i aromatyczne. Pozwól im wystygnąć przed podaniem. 3. Pieczone orzechy można przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej w pojemniku próżniowym, jednak lepiej trzymać je w lodówce, dzięki czemu na dłużej zachowają wartościowe tłuszcze.

Warto wiedzieć - już samo wąchanie rozmarynu sprawia, że do organizmu dostaje się acetylocholina, która wspomaga pamięć i prawidłową pracę mózgu.

Nootropowy zastrzyk dla mózgu: Przed wsypaniem orzechów do miski z olejem i rozmarynem, wymieszaj je z 1 łyżeczką reishi w proszku.

Więcej smacznych i zdrowych roślinnych przepisów znajdziesz w książce: „Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć” Julie Morris.

  1. Kuchnia

Croissant zwany "lagunem" - 3 przepisy na domowe rogaliki francuskie

Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Przygotowanie ciasta wymaga jednak czasu. (Fot. iStock)
Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Przygotowanie ciasta wymaga jednak czasu. (Fot. iStock)
Croissant zwany "lagunem" podbija Internet. Po tym jak mieszkanka Krakowa pomyliła francuski rogalik wiszący na drzewie z groźnym potworem, cała historia stała się czołowym tematem żartów w sieci. Podpowiadamy, jak wykonać ten przysmak samodzielnie w domu.

Croissanty przechodzą właśnie swój renesans. Wszystko za sprawą niecodziennego wydarzenia, do którego doszło w ubiegłym tygodniu na jednym z krakowskich osiedli. Zaczęło się od wezwania Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami przez jedną z mieszkanek Nowej Huty. Zaniepokojona kobieta powiadomiła organizację, że tajemniczy zwierz - "lagun" (zapewne miała na myśli legwana) - siedzi na drzewie i straszy mieszkańców bloku. Po przyjeździe na miejsce okazało się, że straszydłem jest zawieszony na gałęzi... francuski rogalik, czyli croissant.

Zabawna historia błyskawicznie stała się jednym z głównych tematów komentowanych w Internecie, a sam "lagun" zrobił międzynarodową karierę - o zdarzeniu pisały nie tylko polskie media, ale też zagraniczne, m.in. portal BBC i "Le Parisien". Historia groźnego croissanta rozbawiła również samego króla horroru Stephena Kinga, a także filmowego Luke'a Skywalkera, czyli Marka Hamilla. Pisarz i aktor skomentowali zajście na swoich profilach w mediach społecznościowych. Do tego należy dodać cała masę memów, które od tygodnia krążą po sieci i mamy prawdziwy hit Internetu. W dzisiejszych pandemicznych czasach właśnie takich wiadomości nam potrzeba - pozytywnych i wywołujących uśmiech na twarzy.

Croissant - przysmak francuskiej kuchni

Croissanty na śniadanie, owocowe tarty na podwieczorek… Takimi słodkościami zajadają się Francuzki. Jak to możliwe, że zachowują nienaganną figurę? Sekret jest bardzo prosty: regularność posiłków i umiar. Jednak czymże byłoby życie bez odrobiny szaleństwa i zapomnienia? Mieszkanki Francji to kobiety niesamowicie pewne siebie i czerpiące z życia całymi garściami. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, ze to właśnie francuzi zapoczątkowali śniadania na słodko, których głównym elementem są rogaliki z delikatnego ciasta, podawane z owocami, dżemami lub klasycznie, tylko z caffe au lait.

Prawdziwe croissanty robione są z ciasta z bardzo dużą zawartością masła i choć uważa się, że klasyki nie należy zmieniać, istnieje niezliczona ilość wariacji na temat tych wypieków. Można dodać do ciasta orzechy, na przykład migdały, albo zrobić pastę, którą je nadziejemy. Bardzo ciekawym pomysłem jest również przyrządzenie ich na słono, z serem cheddar. Wszystkie przepisy na francuskie przysmaki prezentuje Anna Olson, amerykańska cukierniczka, autorka i gospodyni wielu programów kulinarnych.

Croissanty klasyczne

Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Trzeba pamiętać, że przygotowanie ciasta wymaga czasu, zarezerwuj więc go sobie. Na szczęście croissanty można mrozić.

Przepis na około 30 croissantów Détrempe:

  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki mleka 2% w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 ¼ łyżeczki (1 paczka) suchych drożdży instant
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Beurrage:
  • 1 ¼ szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj mikser wyposażony w hak do ciasta i miksuj mąkę, wodę, mleko, cukier oraz drożdże przy niskiej prędkości. Następnie dodaj sól. Zwiększ prędkość o stopień wyżej i ugniataj przez około 4 minuty, po dwóch minutach dodaj masło. Uformuj ciasto na kształt prostokąta (będzie miękkie), połóż je na tackę do pieczenia wyłożoną papierem i przykryj ręcznikiem oraz folią spożywczą. Odstaw ciasto na 90 minut, następnie włóż je do lodówki na co najmniej godzinę (maks. 8 godzin).
  2. Uformuj masło na 8 calowy kwadrat. W razie potrzeby schłodź je w lodówce, masło powinno mieć taką samą konsystencję jak schłodzone ciasto – temperatury mogą być różne, ważna jest elastyczność.
  3. Posyp stolnicę mąką, wyłóż schłodzone ciasto i wałkuj na kształt kwadratu o szerokości około 14 cali. Na środku połóż masło, obrócone tak aby rogi masła były po środku każdego boku ciasta. Złóż rogi ciasta owijając masło niczym kopertą i delikatnie ściśnij brzegi. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o długości około 20 cali i zawiń ciasto. Połóż je ponownie na tacce, przykryj ręcznikiem oraz folią i schładzaj przez 1 do 8 godzin.
  4. Powtórz wałkowanie i zawijanie jeszcze dwa razy, obracając ciasto o 90° przed każdym wałkowaniem i schładzając je przez 1 do 8 godzin przed każdym zawijaniem. Daj ciastu odpocząć przez 4 do 12 godzin.
  5. Aby zrobić 12 zwykłych croissantów, odmierz około 20 uncji ciasta, resztę przechowaj w lodówce. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 16 na 12 cali. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdej połowy wytnij 6 trójkątów.
  6. Zwijaj croissanty od krótkiego boku każdego trójkąta. Zwiniętego croissanta uformuj na kształt półksiężyca. Gotowe croissanty połóż na tackę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy minimum 3 cali. Przykry je ręcznikiem i folią spożywczą. Pozwól im rosnąć przez 2 godziny.
  7.  Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Pędzelkiem posmaruj croissanty jajkiem i piecz je przez 15 minut aż staną się złociście brązowe.
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

Croissanty migdałowe

Przepis na 6 croissantów:
  • 2 łyżek stołowych mielonych migdałów
  • 1 ½ łyżki stołowej cukru
  • 2 łyżeczki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 8 uncji ciasta do croissantów
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
  • Płatki migdałów do posypania
  • Cukier puder, do poprószenia
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj mielone migdały, cukier, masło oraz ekstrakt w małej misce i odstaw na bok.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 9 cali. Potnik ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
  3. Nałóż łyżeczkę mieszanki migdałowej na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony.  Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
  4. Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Posmaruj croissanty jajkiem, posyp płatkami migdałów i piecz przez około 15 minut aż staną się złocistobrązowe.  Odstaw aby się schłodziły, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

Croissanty serowe

Przepis na 6 croissantów:
  • ½ szklanki grubo startego sera cheddar, plus trochę do posypania
  • 1 ½ łyżki stołowej mąki
  • 8 uncji ciasto do croissantów
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj ser oraz mąkę i odstaw na bok.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 9 cali. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
  3. Nałóż łyżeczkę sera na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony.  Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
  4. Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Posmaruj croissanty jajkiem, posyp resztą sera i piecz przez około 15 minut aż staną się złociście brązowe. Przed podaniem pozwól croissantom ostygnąć.
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

  1. Kuchnia

Mus czekoladowy z płatkami fiołków

Mus z dodatkiem fiołków może być wykonany z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. (fot. iStock)
Mus z dodatkiem fiołków może być wykonany z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. (fot. iStock)
No więc, już są! Zakwitły! Mniej obficie niż się spodziewałam, ale postanowiłam nie wybrzydzać. Zakasałam rękawy i pokornie zebrałam tegoroczne plony. W głowie aż roi się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? A może by tak karmelki?

Na początek,  zapraszam na delikatny mus śmietankowo-czekoladowy z płatkami fiołka wonnego. Smak to jedno, ale ja uwielbiam pożerać ten deser wzrokiem. No i jak on rozkosznie pachnie! Miłego fiołkowania!

Składniki na 3-4 porcje (w zależności od wielkości użytych foremek):

  • 100 g czekolady (ja użyłam białej, ale może być gorzka lub deserowa) 
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny 
  • odrobina mleka
  • 4 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki płatków fioletowego fiołka wonnego 
  • dodatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoracji
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku i odstawiamy do spęcznienia. W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gdy czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy. Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka. Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał. Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka.

Fiołek wonny kwitnie od marca do kwietnia. Zasiedla widne lasy liściaste i ich skraje, zarośla, trawiaste polany, trawniki (fot. iStock) Fiołek wonny kwitnie od marca do kwietnia. Zasiedla widne lasy liściaste i ich skraje, zarośla, trawiaste polany, trawniki (fot. iStock)