1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Słodkie przekąski dozwolone przy insulinooporności

Słodkie przekąski dozwolone przy insulinooporności

Fot. iStock
Fot. iStock
Zobacz galerię 5 zdjęć
Odpowiednie jako przekąska lub drugie śniadanie, nie tylko dla cierpiących na insulinooporność. Zdrowe i jednocześnie z niewysokim indeksem glikemicznym. Opracowane przez znaną dietetyczkę - Hannę Stolińską-Fiedorowicz. Wplecione w zrównoważone menu, będą stanowiły doskonałą osłodę dnia. 

Czekoladowy budyń jaglany

1 szklanka napoju ryżowego 7 łyżek kaszy jaglanej 3 łyżki kakao 1 garść borówek

Kaszę jaglaną gotujemy na półtwardo w napoju ryżowym, pod przykry­ciem na małym ogniu, następnie miksujemy z kakao i posypujemy borów­kami. Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub napoju jaglanego.

Jaglany koktajl wiśniowy

</a> Fot. Justyna Lenart Fot. Justyna Lenart

1 garść wiśni mrożonych lub świeżych 3/4 szklanki mleka sojowego 2 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych

Miksujemy wszystkie składniki na gęsty koktajl.

Pudding chia z mango i granatem

</a> Fot. Justyna Lenart Fot. Justyna Lenart

4 łyżeczki nasion chia 1/4 granatu 1/10 mango 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka ksylitolu

Mieszamy mleko z ksylitolem i nasionami chia. Odstawiamy pudding na minimum 5 godzin. Podajemy posypany ziarnami granatu i pokrojonym w kostkę mango.

Rafaello z kaszy jaglanej

</a> Fot. iStock Fot. iStock

1 łyżka migdałów 1 łyżeczka ksylitolu 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kaszy jaglanej 2 łyżki mleka kokosowego 1 pomarańcza

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Miksujemy z 1 łyżką podprażonych na patelni wiórków kokosowych, mlekiem koko­sowym i ksylitolem. Formujemy kuleczki i do środka wkładamy migdały. Obtaczamy w nieprażonych wiórkach kokosowych. Podajemy z poma­rańczą

Racuchy bezglutenowe z jabłkami

</a> Fot. iStock Fot. iStock

18 łyżek mąki owsianej pełnoziarnistej, bezglutenowej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 3 jabłka 2 łyżki oleju rzepakowego sól

Jabłka ścieramy na tarce bez wcześniejszego obierania ze skórki. Mie­szamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solimy. Racuchy smażymy na oleju.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Insulinooporność.
Autopromocja
Insulinooporność. Hanna Stolińska-Fiedorowicz Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze