Szpinak to bogate źródło potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz jodu. Jego spożycie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i miażdżycy. To zasługa obecnych w liściach szpinaku beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny - cennych przeciwutleniaczy. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed chorobą Parkinsona. Oto przepisy Moniki Mrozowskiej na dania z wykorzystaniem szpinaku.
Szpinak to bogate źródło potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz jodu. W liściach szpinaku jest również dużo beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny - cennych przeciwutleniaczy. Oto przepisy Moniki Mrozowskiej na dania z wykorzystaniem tego cennego dla zdrowia warzywa.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 1 szczypta cukru trzcinowego
- 10 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g szpinaku baby
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 1 duża łyżka miso
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Na maśle na patelni przez 5 minut podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w talarki. Następnie dorzucamy szpinak i całość dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy miso, bardzo dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy. Piekarnik rozgrzewamy do maksimum (u mnie to 25 stopni). Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blachę do pieczenia. Na każdy z placków nakładamy farsz ze szpinaku. Pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż placki się przyrumienią.
fot. iStock
Składniki:
- 4 kawałki papieru ryżowego
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 1 garść liści szpinaku
- 4 liście bazylii
- 2 łyżki podprażonego sezamu
- mieszanka kiełków
- sos sojowy
Sposób przygotowania: Pojedynczy kawałek papieru ryżowego delikatnie moczymy. Na środku układamy kilka liści szpinaku, jeden listek bazylii, jeden poszatkowany, suszony pomidor, trochę kiełków oraz odrobinę przyprażonego sezamu. Całość delikatnie zawijamy (jak gołąbki) tak, żeby nie przerwać papieru. Przed zjedzeniem najlepiej pokropić sosem sojowym.
fot. Monika Mrozowska
Składniki:
- 200 g makaronu orkiszowego świderki
- 150 g szpinaku baby
- 10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 średnia biała cebula
- 4 łyżki hummusu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól do smaku
Sposób przygotowania: Pomidorki kroimy na pół. Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno poszatkowaną cebulę i czosnek, mieszając od czasu do czasu - przez 4 minuty. Do uduszonego szpinaku dodajemy hummus, makaron i pomidorki. Dokładnie mieszamy i solimy do smaku. Przekładamy do pojemników.
fot. Monika Mrozowska
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 150 g szpinaku baby
- 1 duża biała cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki sezamu
- 1 płaska łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- sól do smaku
Sposób przygotowania: Komosę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody przez ok. 15 minut na małym ogniu, aż cała woda odparuje. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie, na małym ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy sezam, szpinak oraz pomidory i całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz sosem sojowym. Ugotowaną komosę przekładamy do pojemnika wraz ze szpinakiem i pomidorami.
fot. iStock
Składniki:
- 150 g szpinaku baby
- 200 g pomidorów czerwonych koktajlowych
- 250 g serka typu włoskiego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- duża szczypta chilli
- duża szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię, na 1 łyżkę oliwy z oliwek wrzucamy kmin rzymski, wyciśnięty czosnek, kurkumę i chili. Podsmażamy przez kilkanaście sekund, ciągle mieszając, a następnie dorzucamy szpinak, przecier pomidorowy i cukier. Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy przez 3-5 minut, dorzucamy pokrojone na pół pomidory, solimy do smaku i zdejmujemy z ognia. Serek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, na złocisty kolor z dwóch stron. Szpinak z pomidorami mieszamy z jogurtem i podsmażonym serkiem. Przekładamy do pojemników.
fot. iStock
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 70 g masła
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g szpinaku baby
- 50 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i sól i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło. Parmezan ścieramy na tarce. Szpinak smażymy z wyciśniętym ząbkiem czosnku na patelni, na maśle, na małym ogniu. Dodajemy groszek i całość dusimy jeszcze przez 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i mieszamy ze startym parmezanem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą z nich wykładamy na posmarowaną masłem formę do tartaletek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 10 minut. Następnie wypełniamy farszem ze szpinaku oraz groszku i pieczemy przez kolejne 10 minut. Gotowe, przestudzone tartaletki ozdabiamy plasterkami pomidorów i wkładamy do pojemników.
fot. Monika Mrozowska
Składniki:
- 1 średni ugotowany ziemniak
- 100 g jasnej mąki orkiszowej
- 100 g szpinaku baby
- 2 białka
- 100 g masła
- 50 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ziemniaka rozgniatamy widelcem. Szpinak blanszujemy na patelni z oliwą z oliwek, a następnie studzimy. Masło rozpuszczamy na garnuszku i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy masę ziemniaczaną, sól, rozpuszczone masło i starty ser. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka i zblanszowany szpinak. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite jajko.
Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy je z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.
fot. iStock
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g szpinaku baby
- 150 g zielonego mrożonego groszku
- pęczek szczypiorku
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 50 g parmezanu
- 2 jajka
- odrobina masła
- sól i świeży pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka smażymy na malutkiej patelni na odrobinie masła. Groszek lekko podgotowujemy w małej ilości osolonej wody przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy. Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy podgotowany groszek, makaron, starty parmezan i całość delikatnie mieszamy. Do pojemników nakładamy makaron z warzywami, dokładamy po jednym sadzonym jajku i całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
fot. Monika Mrozowska
Więcej przepisów w książce: